Zabava

Zbog čega biste ovoga leta trebali da posetite Taru i reku smaragdne lepote – Drinu

Ove godine ste sigurno već posetili neku od mnogobrojnih turističkih destinacija u Srbiji. Međutim, ako vam je ponestalo ideja u kojim predelima biste mogli da provedete vikende ili godišnji odmor, vodimo vas na put do planine Tara.

Ova planina čuvena je po raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu, a posetioci joj se vraćaju zbog neizmerne lepote netaknute prirode, ali i zbog arheoloških nalazišta. Prema predanju, staroslovenski bog Tar je zbog lepote predela izabrao upravo nju za svoj dom, zbog čega je Tara i dobila ime.

Prirodnom bogatstvu Tare doprinosi i reka Drina sa svojim kanjonom koji uokviruje severne obronke ovog planinskog masiva. Nekada je bila poprište istorijski važnih bitaka i delila Istočno i Zapadno rimsko carstvo, zatim i Austrougarsku i Srbiju. Neobično zelena, bistra, krivudava i snažna reka Drina danas na svojim talasima nosi najveselije karavane regata kroz uzbudljivu prirodu, zbog čega je postala jedna od omiljenih destinacija avanturista. Njega snaga i lepota su upravo razlog zbog čega se učesnici regata zaljubljuju u ovu reku, dok ih zapljuskuju talasi i nose uz uzane kanjone. Od naleta adrenalina tada im zastaje dah, kada od litica visokih jedan kilometar jedva uspeju da nazru komad plavog neba i orlove u nesputanom letu. Skoro čitavim tokom Drina useca planinske masive praveći klisure, a onda sasvim neočekivano ulazi u ravnicu kao vešt glumac i potpuno menja svoj karakter. Na obodima Tare, gde je moćna Drina ukroćena branom, nalazi se prelepo jezero Perućac koje i najprobirljiviji obožavaoci pecanja nazivaju svojim rajem.  Ovde sa splavova i obala mogu spokojno da love krupnu drinsku ribu i uživaju u lepoti smaragdne vode kristalnog sjaja.

Tara je posećena tokom cele godine zbog povoljnih klimatskih uslova, a lokacije koje turisti najčešće posećuju jesu – Zaovine sa jezerima, Mitrovac, Kaluđerske Bare, Predov krst i Sokolina. Ljubiteljima aktivnog odmora najomiljenije su biciklističke i planinarske ture, ali i splavarenje i rafting na Tari i Drini. Ako više volite ne tako naporne aktivnosti, šetnja nekom od planinarskih staza i obilazak kulturnih i turističkih znamenitosti vas neće ostaviti ravnodušnim. Među njima se nalaze Bajina Bašta, etno selo Drvengrad, Višegrad i čuvena Šarganska osmica koja nudi uzbudljiv doživljaj vožnje starim vozom po nepristupačnom terenu preko Mokre Gore i Šargana. Tu su i arheološka nalazišta u okviru kojih se mogu videti stećke kod jezera Perućac, srednjovekovno utvrđenje Solotnik i manastir Rača iz trinaestog veka. Još jedna od zanimljivih atrakcija ovog predela jeste Tepih livada. Nalazi se u prirodnom rezervatu Crveni potok, a naziv je dobila po tome što se tlo ugiba pod nogama kao mekani tepih. Ova površina nastala je zadržavanjem površinske vode usled vodonepropusnog zemljišta na kome se nalazi. Zbog kisele podloge, nedostatka kiseonika, viška vode i niske temperature, onemogućeno je raspadanje biljnih ostataka. Zbog vlažne i hladne klime ovde uspevaju mahovine koje odumiranjem stvaraju naslage belog treseta. Interesantno je to da je ovo tresetište staro više hiljada godina i raste tempom od jednog milimetra svake godine.

Na Tari je registrovano 53 vrsta sisara i 153 vrsta ptica, a pod posebnom zaštitom su medved, divokoza i srna. Ovakvo jedinstveno prirodno bogatstvo i obilje flore i faune bilo je razlog da Tara bude proglašena za Nacionalni park 1981. godine.

Da li ste ljubitelj aktivnog odmora ili više volite šetnju i obilazak znamenitosti? Koje lokalitete na Tari biste najradije posetili?

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!