Zabava

Zašto je serija “La Casa de papel” postala planetarni hit?

Verujemo da se tokom perioda izolacije intenzitet gledanosti serija povećao, i da ste dosta vremena proveli uz omiljene streaming platforme. Bindžovanje serija svima polako prelazi u naviku, a uživanje i odmor uz omiljene serije nam je postala svakodnevna „opsesija“. Četvrta sezona jedne od najgledanijih serija „La Casa de papel“ tj. „Kuća od papira“, je tokom pandemije oborila sve rekorde gledanosti na Netflix platformi. Bila je traženija od svih drugih serija, čime je nadmašila čak i ostvarenja “Igra prestola”, “Okružen mrtvima” ili “Zapadni svet”.

Ova španska serija, prvobitno je planirana samo kao jedna sezona, ali je zaslugom Netfliksa postala globalni fenomen. Treću sezonu serije je u prvih nedelju dana pogledalo čak preko 34 miliona domaćinstava.

Priča serije počinje tako što grupa od osam ljudi, svi sa nadimcima po gradovima (Tokio, Moskva, Berlin, Najrobi, Rio, ...), odlučuje da iz Kraljevske kovanice novca „ukrade“ 2,4 milijarde evra tako što će ih odštampati. Kompletnu operaciju vodi harizmatični Profesor koji ima aferu sa policajkom Rakel.

Veliki deo čari serije leži u tome što se lopovi ne tretiraju kao kriminalci, već kao pobunjenici protiv sistema. Celu seriju prate brojni flešbekovi, u kojima su ispričani motivi „junaka“ da se uključe u ovu akciju - Profesor to čini u čast ocu, koji je poginuo pri ranijem pokušaju da opljačka Kovanicu da bi spasao bolesnog sina Berlina, Najrobi ima materinske motive… Svi oni su prikazani kao daleko saosećajnije figure od neprijatelja na koga su se namerili pa, umesto da ih osuđujete, vi navijate za njih.

Glavni likovi obučeni su u upečatljive crvene kombinezone sa maskama koje su simbol otpora prema sistemu. Maske na licima glavnih likova su iskrivljeni lik Salvadora Dalija, a ujedno podsećaju i na maske Anonimusa što predstavlja zapostavljene pripadnike nižih klasa. Imajući u vidu da je cilj Dalijevog umetničkog pokreta Dadaizam, bilo i odbacivanje modernog kapitalističkog društva, simbolika je jasna. Seriju prati i „Bella ciao”, italijanska narodna pesma koja je postala svetska himna slobode i antifašističkog otpora za vreme Drugog svetskog rata koja sada stiče potpuno novu formu popularnosti, jer kao protestna pesma slobode i otpora govori o univerzalnoj borbi protiv nepravde i bilo kakvog vida lišavanja slobode. Banda je sastavljena od različitih pojedinaca, pa je drama prisutna u brojnim oblicima, kao što su bitke oko nadmoći, odnos između oca i sina, romantične veze i drugi.

Potvrđeno je da će serija dobiti minimum još jedan nastavak, odnosno sezonu, a ukoliko je još uvek niste pogledali, naša je preporuka da to obavezno učinite. Jer, serija nije bez razloga postala planetarni hit. Da, jesu napete krimi priče i trileri i inače popularni među publikom, ali ova serija nudi mnogo više od toga. Serija je napeta kombinacija emotivnih priča svakog od pljačkaša, dinamičnih dijaloga, stalnih preokreta i skrivenih motiva. Upravo zbog brojnih iznenađujućih otkrića i neizvesnih situacija, teško je uopšte i predvideti dalji tok radnje, pa vas iznenađenje sačeka na kraju gotovo svake epizode. Fokus priče je pre svega na svakome od ovih zanimljivih likova i u prvi plan ističe običnog čoveka i probleme da kojima se susreće u modernom, kapitalističkom društvu. A to je nešto sa čime se svako može lako povezati i što bi, makar u fikciji kroz seriju, i podržao.

Imajući u vidu sve ovo, verujemo da će serija postati i vaš apsolutni favorit.

Sve fanove, pozivamo da u komentaru sa nama podele svog omiljenog lika iz serije ili situaciju. A zašto da ne, pišite koju seriju ste vi bindžovali.

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!