Zabava

Sport na otvorenom kao garant dobrog raspoloženja

Kad nam proleće donese lepo vreme, bavljenje sportom na otvorenom je jedan od najboljih vidova rekreacije i druženja. Ovo proleće je specifično i zbog činjenice da smo do nedavno bili „zatvoreni“ u domovima, pa sad kad je to iza nas, boravak napolju nam predstavlja veći užitak nego ranije. Spremni smo da se oprobamo i u sportovima u kojima nikada ranije nismo, samo kako bismo proveli što više vremena na svežem vazduhu, u šumi, parku, jezeru ili na reci.

Spisak sportova na otvorenom je popriličan, ali evo nekoliko zanimljivih predloga šta biste mogli da probate ako niste do sad. Nikad se ne zna, možda otkrijete da ste talentovani baš za taj sport i on postane vaša nova strast, možda vas proslavi na društvenim mrežama i postanete nečija simpatija, a možda pokrenete lančanu reakciju sjajnih stvari koje će vam se desiti ovog leta. Takođe ćemo vas podsetiti i na neke sportove kojima se možda dugo niste bavili, a nekad niste mogli da zamislite boravak u prirodi bez njih.

Badminton

Kad ste bili mali, sigurno biste sa prvim znacima proleća istrčali u dvorište ili na ulicu sa reketima za badminton i igrali ga satima. U međuvremenu ste odrasli, na reketima je pukla po neka žica, a lopticu ste poslednji put videli u šapama svog psa. To ipak nije razlog da se opet ne oprobate u ovom sportu koji nije rezervisan samo za detinjstvo. Prednost badmintona se ogleda u činjenici da može da se igra svuda, potrebno je samo par metara čistog prostora bez prepreka kako biste imali dovoljno mesta za kretanje i kako bi loptica mogla neometano da leti. Ako ste u paru, ovo je pun pogodak za trenutke zajedničkog opuštanja. Ako vam se neko dopada, pozovite ga na badminton – ispašćete originalni, impresioniraćete simpatiju lakoćom svoje igre zahvaljujući davno naučenim potezima, a imaćete i odličnu priliku da se upoznate kroz sport.

Frizbi golf

Znate šta je frizbi, možda igrate golf, ali frizbi golf vam je nepoznat, a zvuči kul, zar ne? Evo kratkog objašnjenja sporta koji u svetu igra više od milion ljudi, bilo rekreativno ili profesionalno. Ovaj sport ima ista pravila kao tradicionalni golf, osim što se umesto štapa, loptice i rupa koriste frizbiji koje je potrebno uz što manje pokušaja ubaciti u korpe sa lancima. Postoje preuređeni golf tereni namenjeni za profesionalno igranje, ali ovim sportom se možete baviti bilo gde u prirodi. Umesto originalne korpe, možete obeležiti prostor do kojeg je potrebno da frizbi doleti. Imajte u vidu da je klasičan frizbi lakši u odnosu na onaj koji se koristi za frizbi golf, pa i razdaljina do koje se baca treba da bude tolika da bude izazov za igrače. Igra se u grupama, a pošto je za dobre rezultate presudna dobra tehnika, a ne fizička snaga, frizbi golf je sport za sve uzraste. Da li će ovo biti nov razlog za okupljanje sa društvom? Izgleda da hoće, jer kad se budete detaljno upoznali sa pravilima, videćete koliko je zapravo zanimljiv i izazovan.

Sportsko penjanje

Poslednjih godina sve je popularnija aktivnost koja se razvila iz alpinizma - sportsko penjanje. Ako volite izazove, ovo je pravi sport za vas, a penjačke stene na otvorenom će vam pružiti mogućnost da uživate u lepom prolećnom vremenu. Ova disciplina je popularnost stekla zahvaljujući brojnim zdravstvenim prednostima koje pruža, ali i euforiji koja se ne može porediti sa sportovima koji nisu toliko zahtevni i koji se ne odvijaju na usponima. Ako ste ikada poželeli da se osetite kao da ste na vrhu sveta, već ovog proleća se oprobajte u ovoj disciplini.

Sad kad već u glavi pravite plan sa kim da se upustite u avanturu koju nudi neki od pomenutih sportova, nemojte da zanemarite i zaboravite dobru staru vožnju bajsa, džogiranje po šumi, vožnju rolera pored reke, planinarenje, pešačenje. Oni su i ovog proleća u modi! Slobodno se aktivirajte na sve strane, nastavite da se rekreirate kao i ranije, ali pokušajte i nešto novo, što da ne. Rekreacija u prirodi samo može pozitivno da utiče na vaše fizičko i mentalno zdravlje, a ujedno će obogatiti vaš društveni život i vaše profile na društvenim mrežama.

Koji način rekreacije vi najviše volite? Da li imate želju da se oprobate u sportu koji do sada niste praktikovali?

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!