Zabava

Slikanjem do lepih uspomena

Dokolica se smatra jednim od osnovnih uslova za stvaranje umetnosti. Mnogi umetnici su zahvaljujući njoj naslikali dela koja su obeležila epohe, ukrasila najlepše svetske građevine, proslavila gradove i muzeje. Međutim, iako ponekad nemate previše slobodnog vremena potrudite se da ugrabite trenutak u toku dana i nađete način da se opustite. Umetnost je svakako najbolji izbor za relaksaciju, a možda usput otkrijete i da posedujete neke skrivene talente.

Nismo svi umetnici, ali svi u sebi krijemo neke doživljaje, emocije i svi imamo maštu. To je dovoljno da se, dok ispijamo kafu, upustimo u avanturu sa četkicom i paletama. Takođe, to je kreativan način da se zabavimo - sami, u paru ili sa svojim mališanima. Na kraju krajeva, svi ukućani mogu biti angažovani na stvaranju ovog porodičnog remek dela, koje će kad se urami i okači iznad kamina ili omiljenog komada nameštaja, podsećati na lepe zajedničke uspomene.  

Danas možemo naći pregršt zanimljivih i veoma jednostavnih tutorijala pomoću kojih je lako ovladati bazičnim slikarskim tehnikama.

U nastavku sa vama delimo neke koje su privukle našu pažnju, a prilagođene su različitim senzibilitetima ljudi, kao i različitim situacijama i raspoloženjima.

Ako se opredelite za akrilne boje, možete koristiti tehniku slikanja suvom četkicom. Dakle, četkica se ne umače u vodu, tako da njen otisak biva nepravilan i na platno prenosi jarku neprozirnu koncentraciju boje. Na ovaj način možete da istaknete neku jaku emociju, upečatljiv detalj koji vam je privukao pažnju ili pak da pokažete nepokolebljiv stav po nekom pitanju.

Da iskažete nežnije doživljaje stvarnosti ili stidljive trenutke sakrivene u kutku vašeg mozga, pomoći će vam razvodnjavanje boja. Kvašenjem četkice, njeni potezi se gube u prozirnim nanosima, prethodne jarke boje dobijaju pastelne tonove, vaše misli se smiruju i postaju nežne kao prizor pred vama.

„Tačkanje“ je jedna od tehnika koja se koristi za, kao što samo ime kaže, stvaranje gustih tačkica, koje nastaju tapkanjem četkice po platnu. Ovo je omiljena tehnika među mlađom populacijom – nije mnogo komplikovana, najlakša je za oslikavanje prirode, a pritom asocira na sreću.

Na kraju procesa stvaranja nije bitno da li vam se slika dopada, da li ste uspeli pravilno da savladate tehniku kojom ste slikali ili ne. Bitno je da ste se izrazili, pokušali, stvorili uspomenu na taj trenutak, na to kako ste se osećali, na nešto što ste primetili, na sam proces stvaranja.

Ko zna, možda to bude početak vašeg uspešnog umetničkog puta.

Da li ste se nekad oprobali u slikanju? Imate li svoju slobodnu tehniku koju biste podelili sa nama? Recite nam kako ste se osećali dok ste se družili sa četkicom i bojama.

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!