Zabava

Najboljih pet lokacija u Srbiji u kojima ćete uživati u netaknutoj prirodi

Verujemo da vam svima, sada više nego ikad, nedostaje boravak u prirodi, jer smo svi mnogo vremena proveli kod kuće. Možda vas je novonastala situacija sprečila da odete na dugo planiralo letovanje. Sada je pravi trenutak da leto provedete u Srbiji, i posetite destinacije koje niste imali prilike. Predstavljamo vam pet lokacija koje će vas oduševiti svojom lepotom i bogatstvima netaknute prirode.

Golija

Planina Golija koja se nalazi na području jugozapadne Srbije, jedna je od najlepših planina u zemlji. Sam oblik planine je zanimljiv, jer se prostire u okviru latiničnog slova S, a na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, UNESCO je u okviru Parka prirode od 75.183 hektara proglasio Rezervat biosfere „Golija-Studenica“. Najviši vrh planine je Jankov kamen, na nadmorskoj visini od 1.833 metara. Golija je karakteristična po skoro neprohodnim šumama, bujnim pašnjacima, čestim i čistim izvorima, koje svakog posetioca ostavljaju bez daha! Takođe, na Goliji se nalazi jezero Tičar, trouglastog oblika, a smešteno je u gustoj četinarskoj šumi. U podnožju planine, možete posetiti jedan od znamenitih spomenika kulture - „Rimski most“ koji je udaljen od Ivanjice 17 km, za koji se veruje se da je iz doba Nemanjića.

Vlasinsko jezero

Najveće veštačko jezero u Srbiji nalazi se na Vlasinskoj visoravni na više od 1.200 metara nadmorske visine. Vlasinsko jezero je idealno za beg od grada i vrelog asfalta, a zbog relativno mirne površine, isprekidane blagim talasima koji retko kad prelaze visinu od pola metra, odlično je za kupanje, plivanje kao i druge sportove na vodi. Razuđena obala jezera bogata je ritovima, zalivima i poluostrvima, a ističe se Biljanin zaliv gde možete iznajmiti kajake, pedaline, ali i „privezati” vaše čamce. Vlasinsko jezero idealno je i za duge šetnje po prirodi, jer je okruženo prostranim livadama, zelenim pašnjacima, kao i brezovim šumama. Zbog prirodnih lepota i mnogovrsnog biljnog i životinjskog sveta koji živi u jezeru i okolini, jezero zajedno s planinom Vlasinom proglašeno je zakonom zaštićenim predelom izuzetnih prirodnih odlika.

Stara Planina

Jednu od najlepših planina istočne Srbije, odlikuju prostrane livade, rečni useci i doline, kao i živopisni predeli obrasli četinarskom šumom. Takođe, Stara planina obiluje raznovrsnim biljnim svetom, a ni bogatstvo životinjskih vrsta ni malo ne zaostaje za biljnim, možete uživati u posmatranju raznobojnih dnevnih leptira kao i preko 200 različitih vrsta ptica. Na Staroj planini proglašena su tri rezervata prirode – Babin zub, Draganište i Golema reka. Ukoliko ste ljubitelj ekstremnih sportova možete se odlučiti za paraglajding, planinsko trčanju i brdski biciklizam. Takođe, prirodne karakteristike Stare planine pružaju odlične uslove i za ribolov, sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja, gljiva i drugih šumskih plodova kojima ova planina obiluje. Stara planina je poznata i po autentičnom ambijentu i gostoprimstvu domaćina i naravno specijalitetima ovog kraja – ukusnu staroplaninsku jagnjetinu, bobove pihtije, sir i kačkavalj...

Кlisura reke Uvac

Reka Uvac, najpoznatija po svojim zadivljujućim meandrima, smeštena je između planina Zlatar i Zlatibor i gradova Nova Varoš i Sjenica. Ova klisura predstavlja jedan od simbola prirodnih bogatstava Srbije, čiji se meandri najbolje doživljavaju iz čamca ili kajaka, jer se iz perspektive reke mogu sagledati sva veličina klisure. Takođe, osim s površine uvačkog jezera, nastalog izgradnjom brane, meandrima se možete diviti i s jednog od vidikovaca s kojih se pruža zaista veličanstven pogled na zmijoliko „telo” reke Uvac. Кlisura je bogata i šumama omorike i breze, a na bujnim livadama oko nje mogu se naći i mnoge vrste lekovitog bilja. Lepota prirode dolazi do svog punog izražaja tokom letnjeg perioda.

Bačko Podunavlje

Bačko Podunavlje prostire se duž leve obale Dunava na površini od 176.635 hektara u opštinama Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka. 2017. godine, Međunarodni koordinacioni savet UNESCO programa, „Čovek i biosfera“, je doneo odluku da rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere. Rezervat biosfere Bačko Podunavlje deo je „Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

Gde ste vi planirali da provedete ovo leto? Ukoliko ste već neku od ovih destinacija posetili, ili imate još neku zanimljivu preporuku, podelite to sa nama u komentaru.

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!