Zabava

Magičan spoj prirode i kulture – Despotovac

Mnogi su još uvek u potrazi za idealnom destinacijom na kojoj mogu uživati tokom godišnjeg odmora ili slobodnih dana. Iako je septembar i dalje imamo priliku da uživamo u lepim i sunčanim danima, pa nam svima i dalje neizmerno prija boravak u prirodi. Jedan od predela koji će sigurno osvojiti vaša srca netaknutom prirodom i kulturnim nasleđem jeste Despotovac.

Za vreme petovekovne vladavine Turaka, Despotovac je bio poznat kao selo „Vojnik“. Bio je više puta naseljavan i raseljavan, da bi tek 1882. godine, ukazom kralja Milana Obrenovića, dobio ime u čast despota Stefana Lazarevića – „Despotovac“. Tada je proglašen za varošicu, čime je ćuprijski okrug dobio tri sreza, odnosno samoupravne jedinice: Svilajnac, Despotovac i Paraćin.

Ovo mesto koje je ušuškano između venaca Kučujskih planina na zapadu i prelepih ravnica na istoku, specifično je zbog magičnog spoja zanimljive prošlosti, kulture i očaravajuće prirode. Ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete uživajući u prirodnom bogatstvu ovog kraja, jedino što ćete, osim tišine i cvrkuta ptica čuti, jesu zvuci reke Resave. Njen zanimljiv tok iznedrio je jedan od najlepših i najatraktivnijih vodopada Srbije „Veliki Buk“, a njena čista voda postala je dom nekoliko pastrmki koje su specijalitet ovog kraja.

despotovac

Ovaj vodopad fascinantne lepote i visine od 25 metara, kao i izvor „Veliko vrelo“ nalaze se u podnožju planine Beljanice, okruženi zelenilom netaknute prirode. Zaštićeni su kao Spomenik prirode Lisine, koji predstavlja posebnu znamenitost fonda geo nasleđa Srbije. U blizini vodopada, nalazi se restoran gde možete uživati u očaravajućem pogledu i svežoj resavskoj pastrmci.

Ovaj kraj krasi i pećina stara 80 miliona godina, koja predstavlja jednu od najlepših pećina u Srbiji. Resavska pećina se na obali kraškog polja Divljakovac „krila“ čak do 1962. godine. Njenu lepotu čine brojne dvorane, galerije, stubovi, kanali, draperije, okamenjeni vodopadi, kao i nakit u prelepoj crvenoj, žutoj i beloj boji, koji privlači posebnu pažnju, a čija se starost procenjuje na gotovo 45 miliona godina. Poseta ovoj pećini će vam doneti uzbudljivo iskustvo, ali nemojte zaboraviti da ponesete topliju garderobu. Temperatura u unutrašnjosti je samo sedam stepeni, dok se vlažnost vazduha kreće od 80 do 100 odsto.

U okolini Despotovca, na Kučajskim planinama nalazi se jedini svedok prave srpske prirode – prašuma Vinatovača. Ovde duže od tri veka važe samo ona pravila koja je priroda propisala. Rezultat je očaravajući – prašuma neopisive lepote, koja predstavlja strogi rezervat prirode prve kategorije, pod zaštitom države. Poseban šarm i lepotu daju joj stoletna stabla bukve sa svojim raskošnim zelenim krošnjama, koja ovde rastu duže od 350 godina. Njihova visina dostiže i do 45 metara. Ovde ćete naići na raznoliko biljno rastinje i divljač, dok uživate u umirujućim zvucima leve pritoke reke Resave – potoka Vinatovac. Njegovo žuborenje i savršeno čist vazduh povešće vas u bajku začarane prašume, u kojoj je priroda prepuštena samoj sebi.

Prirodno bogatstvo koje pored bogatih rečnih tokova i raznovrsne flore i faune, čine i povoljan geografski položaj i klima, oduvek je bilo privlačno zbog čega je Resavski okrug u srednjem veku bio centar duhovnosti i kulture. Zahvaljujući tome, ovaj predeo krase i mnogobrojna kulturno-istorijska bogatstva, zbog čega ćete, kada ga jednom posetite želeti da se ponovo vratite.

Jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture je manastir Manasija poznat i kao Resava, koji se nalazi na desnoj obali reke Resave, u živopisnoj klisuri koju čine obronci planine Beljanice. Prelepa zadužbina despota Stefana Lazarevića, koja ujedno predstavlja i njegov mauzolej, sastojala se od 11 kula od kojih se najviše izdvajala donžon kula, poznatija kao Despotova kula. Danas je u njoj sačuvana tek trećina fresaka, koje spadaju u red najvećeg dometa srednjovekovnog slikarstva.

Lepota i miris bukovih šuma, zadivljujući pejzaži cvetnih i mirisnih livada, zeleni pašnjaci sa stadima ovaca, kao i gostoprimstvo i ljubaznost ljudi iz ovih krajeva neki su od utisaka zbog kojih ćete poželeti da se vratite u ovo malo mesto koje čuva mnoge lepote.

Da li ste do sada imali priliku da posetite Despotovac i prelepe lokalitete u okruženju? Šta je na vas ostavilo najjači utisak?

 

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!