Zabava

Kreiranje čitalačkih navika kod dece

„Čitalac živi hiljadu života pre nego što umre, dok čovek koji ne čita knjige živi samo jedan“, reči su pisca Džordža Martina, koji je ovom rečenicom istakao lepotu i važnost čitanja. Stvaranje čitalačke navike veoma je bitno, jer utiče na razvijanje ideja, komunikacionih veština, stimulisanje pamćenja i redukovanje stresa.

U eri munjevitog tehnološkog razvoja, naši mališani su često okupirani različitim multimedijalnim sadržajima, video igricama, informacijama koji mogu imati štetan uticaj na njihovu svest. Da bismo ih od malena usmerili na kvalitetne navike, poput čitanja knjiga, postoji nekoliko načina na koje možemo da ih zainteresujemo i motivišemo.

Čitanje uz razgovor – Poznata je izreka da „deca neverovatno brzo rastu“, zato im se posvetite i ne dozvolite vremenu da ukrade vaše dragocene trenutke povezivanja. Slikovnice i bajke razvijaju maštu dece u najranijem periodu života. Potrudite se da im objasnite različite slike, oblike, boje, likove, bajkovite priče i razgovarajte o tome sa vašim detetom. Takve diskusije će sigurno povoljno uticati na razvoj njegovog mišljenja, kreativnosti i sposobnosti zaključivanja. Kako deca sazrevaju, tako bi trebalo menjati i izbor knjiga, a takođe i omogućiti da ih biraju shodno svojim interesovanjima.

Čitalački kutak – U zavisnosti od prostora kojim raspolažete, pravljenje kutka za čitanje sa vašim klincima može biti itekako inspirativno i zanimljivo. U delovima dnevne, dečije ili sobe za igru, napravite police sa knjigama, izaberite udobne stolice i sve to upotpunite zanimljivim detaljima. Vodite računa o tome da prostor bude dobro osvetljen. Biće zabavnije ako se i vi priključite, zato skuvajte svoju omiljenu kafu, lepo se smestite i zajedno uživajte u najzanimljivijim pričama.

Uspostavljanje rutine – Kao što odrasli imaju svoje svakodnevne rituale, poput odlaska na posao, ispijanja kafe, vrlo je važno uspostaviti određene dnevne rutine i kod naših najmlađih. Čitanje ne mora biti vezano isključivo za kućnu atmosferu. Na putu do škole, ili zavisno gde se nalazite, možete zajedno čitati razne natpise koji se nalaze u vašem okruženju. To mogu biti nazivi ulica, omiljenih igraonica, slatkiša i sl.

Posećivanje knjižara i biblioteka – Učestale posete lokalnim bibliotekama ili knjižarama, sigurno će inspirisati vaše mališane da se prepuste odabiru svog omiljeng štiva. Izbor knjiga je raznolik, tako da bi bilo dobro da se zajedno uključite u prelistavanje interesantnih naslova i delova. Ako vaše dete zatraži knjigu kao poklon ili nagradu za neki uspeh, znaćete da su se ovakve posete isplatile.

Knjige i priče pred spavanje – Na kraju dinamičnog dana, ispunjenog školskim obavezama i različitim aktivostima, dolazi veče kao vreme za opuštanje. Čitanje priča ili knjiga pred spavanje, asocira na osećaj bezbrižnosti i relaksacije. Pored toga, dokazano je da povoljno utiče na koncentraciju, kvalitet sna i kreativnost. Neka se vaši najmlađi prepuste svetu iz mašte i uplove u avanture sa svojim omiljenim likovima.

Sticanje dobrih i kvalitetnih navika zahteva određeno vreme i posvećenost. Ne dozvolite da vas užurbana svakodnevnica odvoji od najlepših momenata, i stvaranja uspomena sa vašim dragim ljudima. Zato hajde da uvek imamo vremena za sve one koje volimo!

Da li ste i vi počeli da razvijate ovakve navike kod svoje dece i koje omiljene knjige biste izdvojili?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!