Zabava

Kako da napravite kućnu teretanu, a da vas to ne košta mnogo?

Svi smo svesni koliko je fizička aktivnost važna, a razni su razlozi zbog kojih baš ovog ponedeljka nismo počeli sa treniranjem. Od prve pomisli da bismo mogli da krenemo u teretanu dešava se da prođu meseci dok čekamo da se poklopi idealan scenario, da imamo dovoljno vremena, da se mesečna članarina uklapa u planirane troškove i da nam je, na primer, mesto treniranja dovoljno blizu mesta stanovanja.

Razlog više je i to što nam proteklih nedelja teretane i nisu bile dostupne, a i sada kada su otvorene možda ipak treba da razmislimo da li da ih odmah posetimo ili da sačekamo da se situacija još malo stabilizuje. Stoga nekima od nas odlazak u teretanu još uvek nije prihvatljiv scenario.

Svi gore pomenuti razlozi ne moraju da predstavljaju razlog zbog koga ćete nastaviti sa odlaganjem treniranja jer možete i u sopstvenom domu da napravite teretanu i prilagodite je svom ukusu i potrebama. U nastavku vam donosimo predloge uz pomoć kojih vaša kućna teretana može da bude potpuno funkcionalna, korisna i praktična. U pitanju je lako dostupna oprema koju možete da prilagodite prostoru koji imate na raspolaganju, za cenu nekoliko mesečnih članarina. Usput, nije sve na ovoj listi apsolutno obavezno za svakoga. Na vama je da odlučite. Zato nemojte posmatrati ove stavke kao listu za kupovinu, već izaberite šta će se naći u sklopu vaše kućne teretane na osnovu sopstvene rutine i načina na koji želite da vežbate.

Prostirka

Jedna od prvih stvari, koje će vam gotovo sigurno biti potrebne za pravljenje kućne teretane, je prostirka za vežbanje. Postoje one od čvršćeg materijala, za intezivnije vežbanje, kao i one mekše. Na vama je da izaberete onu koja najviše odgovara vašim potrebama kao i budžetu kojim raspolažete. Tu je i pitanje gde da postavite svoju prostirku. Ako imate dovoljno prostora u svojoj spavaćoj sobi, to može biti opcija. Ipak, preporuka stručnjaka je da pokušate da od svog dnevnog boravka napravite prostor za vežbu, a spavaću sobu ostavite za odmor i spavanje. Rasklonite nameštaj i postavite prostirku. Lako je!

Trake za vežbanje

Ovo je još jedan bitan deo opreme koji bi trebalo da bude deo skoro svake kućne teretane. Trake pružaju različite nivoe otpora, od vrlo lakih do ekstremno teških. Tako će svako, s obzirom na snagu i kondiciju, uvek imati mogućnost da uz pomoć njih trenira i aktiviraju svi mišići na telu. Na vama je da odlučite da li ćete svaki trening da posvetite aktiviranju jedne grupe mišića ili ćete nastojati da tokom svakog treniranja ponavljate različite vežbe kojima biste aktivirali sve delove tela. Sa ovim trakama svakako imate plan koji pokriva različite opcije.

Konopac za preskakanje

Sigurno ste gledali u legendarnom filmu Rokija kako preskače konopac. Mnogi sportisti i danas koriste ovaj rekvizit kao veoma bitnu stavku u svom treningu zbog njegovog uticaja na kondiciju. Konopac za preskakanje ne zahteva previše novca, sve što vam je potrebno je volja, a sami rezultati će biti vidljivi veoma brzo.

Šipka za zgibove

Ukoliko ste novi u zgibovima, verovatno ćete brzo poželeti da ostavite šipku i odustanete. Ipak nemojte. Ostanite istrajni u tome! Zgibovi su odličan način da ojačate gornji deo tela, a što više budete trenirali imaćete više snage u leđnim mišićima, a brže ćete videti i rezultate. Šipku na jednostavan način možete zakačiti za vrata i odložiti je sa strane kada vam nije potrebna tako da ne zauzima previše prostora.

Kettlebell

Kettlebell je takođe veoma koristan deo opreme zbog svoje veličine i funkcionalnosti. Može se lako skladištiti kada vam nije potreban. Postoje različite težine, prilagođene potrebama vežbača, a uz to i veliki broj Youtube tutorijala koji pokazuju kako ih možete iskoristiti za vežbanje različitih mišićnih grupa.

Naravno, na tržištu postoji još dodatne opreme koju možete po potebe uvrstiti u svoju kućnu teretanu, ali gore navedeni rekviziti bi pored čvrste volje trebali biti više nego dovoljni za početak. Ne zaboravite da odaberete odgovaraćuju muziku koja će vas dodatno motivisati i dati vam energiju da ceo trening odradite sa lakoćom.

Da li ste razmišljali o svojoj kućnoj teretani i šta bi se u njoj našlo? Ili vam treniranje u teretanama više odgovara?  

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!