Kako da...

Kako da vam pripremanje svežeg povrća ne oduzme mnogo vremena

Dolaskom proleća najčešće pripremamo lagane obroke bogate povrćem. A zašto i ne bismo kada su ih pijace pune i predstavljaju odličan izvor vitamina i minerala, koji su nam neophodni za obnovu zdrave energije. Uz to, laganiji režim ishrane nam sve više prija tokom toplih dana. Međutim, priprema povrća nam može oduzeti dosta vremena. Kako ne biste provodili previše vremena u toploj kuhinji i to vreme iskoristili za šetnju u prirodi ili šoljicu sveže mlevene kafe sa prijateljima, donosimo vam nekoliko saveta za pripremu svežeg povrća. Jer uvek je bitno zdravo se hraniti!

Pravilno i temeljno pranje povrća je posebno bitna aktivnost u pripremi obroka. Kako se trudimo da što je bolje moguće odstranimo sve nečistoće na njenoj površini, nekada nam  upravo ova aktivnost oduzme previše dragocenog vremena. Poznato je da je bolje ne ljuštiti voće i povrće jer se upravo u kori nalaze najhranljiviji elementi. Namirnice sa otpornijom korom kao što su tikvice, breskve, jabuke i kruške najlakše ćete oprati trljanjem smesom koja se sastoji od 1 mere vode sa 3 mere sode bikarbone. Lisnato povrće i ono sa osetljivijom korom treba ostaviti 10 minuta u rastvoru jedne kašike sode bikarbone u 1 l vode. Posle toga je dovoljno oprati namirnice čistom vodom i spremne su za jelo i dalju obradu.

Pijacu najčešće posećujemo vikendom, pa je potrebno kupljeno sveže povrće skladištiti i sačuvati tako da se može koristiti tokom cele nedelje. Na primer, peršun će duže ostati svež ako ga sitno iseckate, zatvorite u teglu i stavite u frižider. Ovako pripremljen peršun možete čuvati oko dve nedelje što nije malo, zar ne? Da bi šargarepa ostala što duže sveža, otkinite joj vrh pre no što je odložite u frižider, jer upravo vrh šargarepe apsorbuje vlažnost koja je čini mekom.

Ukoliko ipak ne uradite nešto kako treba i povrće izgubi svežinu, i za to postoji rešenje. Uvenulu zelenu salatu možete osvežiti tako što ćete je očistiti, izrezati na sitne komade i potopiti u vodu. Voda ne treba da bude hladna, a pre nego što stavite salatu u vodu, dodajte malo limunovog soka. Salata treba da ostane u vodi oko pola sata. Kada vam se desi da se šargarepa, koren peršuna, rotkva ili cvekla osuše i omekšaju, pa se teško stružu, stavite ih nakratko u zamrzivač. Potom ih brzo istružite, dok su još čvrsti.

Kuvanje povrća čini se jako jednostavno. Ipak, postoji puno načina da proces bude brži a povrće ukusnije. Jedan od saveta je da pre nego što voda proključa, dodate 5 g (ili 1 kašičicu) sode bikarbone po litru vode kako bi namirnice sačuvale boju. I, što je mnogo važnije, povrće će tako omekšati a neće se raspasti. Takođe, neće se osećati jaki mirisi i ukusi nekih vrsta povrća kao što su praziluk, kupus, luk, repa i slično povrće.

Prilikom barenja karfiola, preporučljivo je da u vodu dodate malo mleka (na 1 l vode 1 dl mleka). Tako će karfiol biti belji i ukusniji. Kelj je izuzetno zdrava namirnica koja ima specifičan miris koji nekome može biti neprijatan. Ako ste među onima kojima ne prija miris kuvanog kelja, neutralisaće ga miris  sveže mlevene kafe koju ćete skuvati za vreme pripreme ovog povrća.

Kukuruz još uvek nije stigao na štandove, ali mnogi od nas ga očekuju i raduju mu se. Kako bi kuvani kukuruz bio ukusniji i slađi, prilikom kuvanja u ključalu vodu stavite 50 g mleka u prahu.

Kada barite krompir za salatu, savet je da nacedite u vodu malo limunovog soka kako bi krompir imao prijatniji ukus. Ako u istom loncu kuvate male i velike krompire, one veće izbodite čačkalicom. Tako se sitniji krompiri neće prekuvati niti će krupniji ostati nekuvani.

Koji od saveta ćete vi najpre iskoristiti? Ukoliko imate još neki praktičan savet za lakše čuvanje svežeg povrća, napišite u komentaru tako da svi vide.

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!