Kako da...

Kako da ukucate eksere u svom domu kao pravi majstor?

Sigurno ste se nekada našli u situaciji da morate da uradite neke od majstorskih poslova kod kuće. Nekada je na primer potrebno i da samostalno sastavite onu policu koju ste povoljno platili i kupili u obližnjem salonu nameštaja ili da okačite nove slike koje se savršeno uklapaju uz novu garnituru. Kako ovo za većinu ljudi nisu redovni poslovi, može doći do nepredviđenih problema. Zato je za takve kućne poslove dobro imati nekoliko „trikova u rukavu“.

Naime, ukoliko uzmete da zakucate ekser, za tako jednostavan zadatak, iznenađujuće je koliko stvari može poći po zlu. Iskrivljena glava eksera, oštećen zid ili udarac po prstu samo su neki od najčešćih problema. Zato vam u nastavku teksta dajemo nekoliko saveta koji mogu pomoći da izbegnete svu frustraciju i potencijalnu štetu u svom domu.

Ukucavanje eksera u različite podloge i materijale

Svaka podloga ima različita svojstva, pa samim tim i različito reaguje na udarce čekićem prilikom ukucuvanja eksera. Zato je potrebno iskoristiti onih par trikova „u rukavu“ koji mogu pomoći u ovim situacijama, a koje vam mi donosimo u nastavku.

Ukoliko ekser morate da ukucate u gipsani zid, a da bi isti čvrsto držao, mesto gde treba da ukucate ekser malo ovlažite vodom, a vrh eksera pre ukucavanja prvo zamočite u rastvoreni gips. Potom ekser ukucajte pre no što se gips stegne. Problem rešen!

Da biste napravili rupu u ploči od keramike, zalepite parče flastera pa onda polako zakucajte ekser oštrog vrha.

Ako ipak kucate ekser u zid koji je pokriven tapetama, postoji mali trik koji može pomoći da ih sačuvate bez dodatnog cepanja na mestu predviđenom za ekser. Tapete ćete sačuvati tako što ćete baš na to mesto staviti malo sunđera.

Ukoliko pak želite da ukucate ekser, a da pritom ne oštetite zid, na to mesto prethodno zalepite komadić selotejpa. Ili, da zid ne biste oštetili okvirom slika, na poleđinu okvira u sva četiri ugla zalepite kružiće od plute.

Dodatni saveti za ukucavanje eksera

Koliko god bili spretni ili nespretni, prilikom ukucavanja eksera u zid može doći do krivljenja istog. U tom slučaju, ekser ćete najlakše ispraviti tako što ćete ga lagano podupreti vrhom čekića i tako vratiti u vertikalni položaj.

U slučaju da ukucavate male eksere, pridržavajte ih uvrnutom šnalom za kosu kako ne biste povredili prste.  Ako je površina u koju treba da ukucate ekser mala, a sam ekser tanak i kratak, prvo ga zabodite u jedan ugao kvadratića od kartona. Pridržavajući rukom suprotni kraj kartona, ekser prvi put samo ovlaš udarite čekićem, a posle još jednom snažno, do kraja. Po završenom poslu samo izvucite karton.

Da li vi imate neki trik koji koristite prilikom sitnih kućnih popravki? Ili možda dodatni savet za ukucavanje eksera? Podelite sa nama i anegdotu vezanu za majstorisanje u svojoj kući, ukoliko imate😊

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!