Kako da...

Kako da otklonite mrlje od namirnica?

Volite da kuvate, i da nakon toga uživate u divnoj hrani i odabranom piću, ali vam se desi da  vam nakon toga ostanu mrlje na stolnjaku ili čak garderobi. Nema razloga da zbog toga očajavate, jer postoji način da ih očistite efikasno i da pritom ne oštetite tkaninu. Verovali ili ne, kao prva pomoć u čišćenju mrlja mogu da posluže i sastojci koje imate kod kuće, pa ne morate da trošite vreme na odlazak u prodavnicu i kupovinu posebnih deterdženata za fleke. Ujedno, uštedećete i vreme da na miru popijete šoljicu sveže mlevene kafe.

Masna hrana često „zna da ostavi tragove“ na stolnjaku, ali i na garderobi. Ovakve mrlje možete eliminisati tako što ćete umašćeni deo tkanine raširiti iznad lonca sa ključalom vodom i mrlje nakvasiti limunovim sokom. Takođe, ukoliko vam masna hrana padne na bilo koju tkaninu, najbolje je odmah sprečiti da upije masnoću. Za to vam je potreban talk koji treba da pospete po zaprljanoj površini i ostavite preko noći da upije masnoću, pre nego što tkaninu operete.

Kada su u pitanju mrlje od voća, jaja i svežih oraha, rešenje je u sirćetu. Fleka od jaja će se najlakše očistiti mešavinom soli i belog sirćeta, dok je tkanine zaprljane svežim voćem i orasima potrebno istrljati vatom natopljenom u sirće, a zatim oprati vodom.

Fleke od brojnih pića koja volimo da ispijamo spadaju takođe u grupu onih koje se teže otklanjaju klasičnim pranjem. Kako biste što lakše očistili mrlje od kafe dovoljno je da potopite tkaninu u hladnu vodu ili da je istrljate ricinusovim uljem, pre pranja. Crno vino se dobro uklanja penom za brijanje ili svežim mlekom, dok se fleka od soka od breskve najlakše uklanja ukoliko se to mesto nakvasi glicerinom i posle nekoliko sati opere toplom vodom i sapunom.

Ukoliko ste ove prve korake prevideli i nakon klasičnog pranja su vam ostale „uporne mrlje“ od kafe, ne brinite. Zaprljani deo tkanine pokvasite hladnom vodom, potom nakvasite glicerinom i isperite mlakom vodom sa dodatkom soli. Ukoliko je reč o svilenoj ili vunenoj tkanini, mrlje dobro  nakvasite glicerinom i tako ostavite izvesno vreme. Nakon toga je dovoljno da je istrljate flanelskom krpicom nakvašenom alkoholom ili rakijom.

Pre nego što primenite bilo koji od ovih saveta, proverite na etiketi za održavanje odevnog predmeta da li je potrebno da se pridržavate posebnih procedura, i budite oprezni kod osetljivih tkanina i onih koje puštaju boju.

Da li se i vama često dešavaju trenuci kada pomislite da je vreme da bacite određeni komad garderobe samo zbog fleka? Podelite sa nama i pišite nam u komentarima ukoliko imate bilo kakav koristan savet iz „kućne radinosti“ kada je reč o otklanjanju upornih mrlja.

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!