Kako da...

Kako da kafom „osvežite“ dom?

Mi koji svakodnevno uživamo u šoljici omiljene sveže mlevene kafe znamo koliko ona može da nam ulepša dan, popravi raspoloženje i upotpuni trenutke sa dragim ljudima. Neki od vas sigurno znaju i to da nam kafa može biti saveznik u nezi lica i tela, vratiti sjaj našoj kosi, ali i poslužiti kao praktično sredstvo prilikom čišćenja, bojenja ili neutralisanja neprijatnih mirisa.   

U talogu kafe se kriju brojna jednostavna rešenja, a neka od njih vam otkrivamo u nastavku.

Za neutralisanje neprijatnih mirisa iz frižidera i zamrzivača

Talog kafe osušite i stavite ga u posudu koju možete držati u frižideru ili zamrzivaču. Talog možete utrljati i na ruke ako su poprimile neugodan miris od kuvanja. Ili, uzmite nekoliko zrna kafe i istrljajte ih između dlanova. Ulje koje se oslobađa iz zrna kafe apsorbovaće neprijatan miris. Kada neželjeni miris nestane, ruke operite toplom vodom i sapunom.

Kao hranu za sobne biljke koje vole kisela tla (poput kamelije, ruže ili azaleje)

Dovoljno je da u zemlju jedanput mesečno sipate tri četvrtine šolje taloga kafe jer je on obogaćuje kiseonikom, fosforom i drugim dragocenim mineralima.

Za odbijanje insekata i puževa

Kafu možete iskoristiti i kada želite da se rešite puževa, moljaca, mrava i insekata. Mesto na kome su se pojavili pospite talogom ispijene kafe. Radi dugotrajnijeg dejstva, ostavite posudicu sa ostacima nepopijene kafe u skrivenom kutku sobe u kojoj su se pojavili insekti.

Za zaštitu biljaka

Da vaša mačka ne bi uništila biljku u vrtu, talog kafe pomešan sa korom pomorandže pospite po biljci. Mačku će privući taj miris i neće dirati biljku.

Kao pomoćno sredstvo prilikom čišćenja grejnih tela

Talog kafe će uspešno zadržati prašinu i pepeo prilikom čišćenja kamina, šporeta na drva i ostalih grejnih dela. Pre čišćenja, pospite talog kafe preko pepela. Talog će „zalepiti“ pepeo da se ne rasprši i uprlja celu prostoriju.

Međutim i sveža mlevena kafa iz kesice vam, pored neodoljivog mirisa i ukusa u šoljici, pruža i mogućnost da zauvek rešite neprijatnih mirisa iz automobila ili potpuno uklonite ogrebotine sa nameštaja.

Za odstranjivanje neprijatnih mirisa iz automobila

Stavite u auto limenku sveže mlevene kafe negde gde se neće prevrnuti tokom vožnje. Mlevena kafa će upiti sve neprijatne mirise koji se i nakon svakog pranja uporno zadržavaju u automobilu.

Za bojenje manjih komada bele odeće, papira i uskršnjih jaja

Sveže mlevena kafa će pustiti svoju prirodnu boju ako je stavite u vruću vodu na desetak minuta. Procedite i vodu iskoristite za bojenje tkanine.

Ogrebotine na drvenom nameštaju nestaju kao rukom odnesene

Nekoliko kašika mlevene kafe pomešajte sa istom količinom tople vode da biste dobili gustu smesu. Dobijenu smesu utrljajte na oštećeno mesto i ponavljajte postupak dok ogrebotina ne bude iste boje kao ostatak površine. 

Kao sredstvo za čišćenje

Kafa je u uklanjanju masnoće i prljavštine sa posuđa jednako dobra kao i abrazivno sredstvo i zato predstavlja idealan sastojak za čišćenje u domaćinstvu. Jednostavno, kafu nanesite na sunđer i operite posudu. Za izuzetno zaprljane površine i posuđe talog kafe možete pomešati sa malo deterdženta za sudove radi bržeg učinka.

Da li ćete već danas isprobati neki od ovih praktičnih saveta?

 

 

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!