Gastronomija

Vino i sir – savršena kombinacija

Pravi hedonisti znaju kako je uživati u neodoljivim i specifičnim ukusima različitih sireva, ali i u savršenom gutljaju omiljene vrste vina. Ne čudi ni što što kombinacija ova dva pruža neodoljivu gastronomsku avanturu. Pri samoj pomisli na to, ispred očiju su nam slike već prepoznatljivih francuskih bistroa, savršenih tanjira na kojima su poređane kriške sira najrazličitijih ukusa i tesktura i zavodljivi pogledi parova dok nazdravljaju čašama u kojima se krije opojan ukus vina. Iako deluje kao da smo upravo prepričali jednu od scena iz romantičnog filma, ovaj užitak možemo da priuštimo sebi bilo kada.

Sve što nam je potrebno je inspiracija, želja, dragi ljudi i osnovne smernice koje će nam pomoći da izaberemo idealnu kombinaciju. Iako je najbolji spoj stvar ukusa, postoje i načini koji su provereni i dobri. Pročitajte „osnovna pravila“ koja će vam pomoći da vino i sir uparite kao pravi znalci.

Uz teška, starija i crna vina idu jači aromatični sirevi, a sa laganim osvežavajućim belim ili roze vinom se najbolje slaže blagi beli sir. Tekstura je takođe veoma važna kod izbora odgovarajuće kombinacije. Crno vino je obično dobro sa tvrdim sirom, a belo vino više ide uz mekane sireve.

Pojedine vrste sireva su aromatičnije od vina. Sirevi s plesnima i teškim mirisima mogu da nadvladaju laka vina, pa je takve sireve bolje jesti uz jako aromatična vina. Gorgonzola i rokfor, da bi došli do izražaja, traže vina poput porto ili bordo.

Meki kozji sirevi najbolje pristaju sovinjonu, dok meki kravlji sirevi kao što su mocarela, rikota ili bri najbolje idu uz lagano, voćno, belo vino kao što je na primer šardone ili malvazija.

Polutvrdi sirevi  kao što su edamer i ementaler idu uz šardone, malvaziju i suvi rizling, dok stariji sirevi – pekorino, parmiđano ređano, stariji čedar – traže bela vina punog ukusa i crvena vina s puno tanina - kaberne sovinjon.

Sada kada znate osnove vreme je da napravite degustaciju kod kuće i iznenadite vaše drage ljude. Za početak možete da uzmete nekoliko vrsta sira najrazličitijih ukusa i tekstura: tvrd, mek, jak, blag, mladi i stariji sir. Pripremite i tri različite vrste vina – na primer omiljenu vrstu crnog, roze i belog vina. Da bi sir imao savršen ukus potrebno je da ga držite na hladnom mestu i prekrijete. Izvadite sir najmanje sat vremena pre degustacije, da odstoji na sobnoj temperaturi. Roze i belo vino se pije rashlađeno, a crno vino na ili ispod sobne temperature.

Važno je da ne zaboravimo da pronađemo način da se opustimo sa dragim ljudima i uživamo u sitnim zadovoljstvima koja dan čine lepšim. Kao što se svakodnevno prepuštate trenutku uživanja tokom ispijanja sveže mlevene kafe, tako je uvek pravi momenat da sebi priuštite nova iskustva i prijatan ugođaj.   

Da li već imate omiljenu kombinaciju sira i vina ili ste spremni da sebi prvi put priuštite potpunu gastronomsku avanturu i izaberete svoj idealan par? Podelite utiske sa nama.

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!