Gastronomija

Tufahije – savršen miris pečenih jabuka koji se širi kroz kuću

Pečene jabuke, punjene mlevenim orasima i ukrašene šlagom? Verujemo da vam je svima poznato o kojoj neodoljivoj poslastici je reč. Tufahije su dezert koji je naročito popularan na prostoru Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Mnogi smatraju da su poreklom iz Persije, a sama reč i naziv ovog specijaliteta, potiče od turske reči „Tṹffahiye“ i arapskog „Tuffàh“, što u prevodu znači jabuka.

Sigurno ste već bili u prilici da probate ovaj slatkiš sa bogatom tradicijom, a sada vam nudimo priliku da ga i sami brzo i lako napravite. Pripremite „Kraljicu lakih kolača“, kako je pojedini nazivaju, i uživajte u neodoljivom mirisu pečenih jabuka koji se širi kroz kuću. Poslužite je uz popodnevnu kafu i obradujte svoju porodicu i prijatelje ovom savršenom poslasticom.

Sastojci

  • 8–10 jabuka
  • 150 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • voda
  • kesica vanilin šećera
  • sok limuna
  • 200 ml slatke biljne pavlake

Priprema

Operite, ogulite i izdubite jabuke. Stavite ih u šerpu s vodom, malo limunovog soka i 50 g šećera i kuvajte. Vodite računa da se ne prekuvaju. Skuvane jabuke izvadite iz šerpe i ostavite ih da se ohlade. U šerpu u kojoj su se kuvale jabuke dodajte ostatak šećera i kuvajte. Skuvanoj gustoj smesi dodajte orahe i vanilin šećer. Time punite jabuke i ukrasite ih šlagom od umućene slatke biljne pavlake.

Prijatno!

Kada ste prvi put probali slasne tufahije i da li vas miris pečenih jabuka možda asocira na detinjstvo?

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!