Gastronomija

Tri jednostavna obroka od krompira – za aromatičan ručak tokom leta

Krompir sigurno spada u jednu od najzastupljenijih i najomiljenijih namirnica u našoj kuhinji. Jedemo ga u salati, bez mesa ili sa mesom, uz hleb ili umesto hleba. Prilikom pripreme obroka sa krompirom uglavnom se držimo uobičajenih načina - pečemo ih, kuvamo ili pržimo. Ipak, od krompira se mogu pripremati vrlo zanimljiva jela. Ako bolje razmislite, shvatićete da krompir ne mora biti samo pratilac mesa, već naprotiv, on može da bude glavni sastojak jednog pravog gurmanskog obroka. Zato vam donosimo tri jednostavna recepta za obroke od krompira, koje možete brzo da pripremite i uživate u neodoljivim ukusima.

Gratinirani krompir sa pavlakom

Sastojci:

  • 2 kg krompira
  • 400 g pavlake
  • 1/2 l mleka
  • 1/4 kašičice korijandera
  • 2 čena belog luka
  • 50 g putera
  • so, biber, ruzmarin, timijan
  • kačkavalj

Priprema:

Zagrejati mleko pa dodati korijander, biber, sitno seckani beli luk, ruzmarin, timijan i malo soli. Čim mleko počne da vri potrebno je skloniti ga sa vatre, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Za to vreme oljuštite krompir, operite i isecite na kolutove, pa ih osušite u kuhinjskoj krpi.
Mleko procedite i njime prelite pripremljen krompir. Ostavite ga poklopljenim oko 45 minuta. Potrebno je povremeno protresti ili promešati. Pavlaku umutite sa biberom i solju.
Krompir procedite. Na dno vatrostalne posude premazane puterom poređajte sloj krompira pa premažite pavlakom i blago zalite mlekom u kome je krompir bio potopljen. Tako ređajte sve dok se sastojci ne utroše. Završite sa debelim slojem pavlake.
Vatrostalnu posudu poklopite alu-folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko sat vremena. Nakon toga otklopite i pecite još pola sata dok površina ne porumeni. Pred kraj pospite rendanim kačkavaljem, po želji. Služite toplo uz salatu po izboru.

Francuski krompir

Sastojci:

  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 600 g krompira
  • 2 dl mleka
  • 40 g brašna
  • 100 ml kisele pavlake
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 300 g juneće kobasice

Priprema:

Ogulite krompir i stavite ga da se kuva. Ako su u pitanju krupniji krompiri, slobodno ih presecite na pola kako bi se brže skuvali. Obarite jaja, oljuštite i isecite ih na kolutove.
Da biste bili sigurni da su jaja dobro kuvana, stavite ih u hladnu vodu i kuvajte 10 minuta od momenta kad voda proključa. Ogulite kobasicu i isecite je na kolutove.
Kada je krompir skuvan, isecite i njega na kolutove, debljine oko pola centimetra. U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje, sklonite sa vatre, dodajte alevu papriku i promešajte. Poređajte: red krompira, red jaja, pa red kobasica. Posolite i pospite brašnom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke, ali vodite računa o tome da poslednji red mora biti krompir. U posebnoj činiji razmutite pavlaku, posolite je, dodajte mleko pa sve to dobro promešajte. Posoljenu pavlaku prvo razmutite sa vrlo malo mleka i to tako da razbijete sve grudvice pa tek onda dodajte ostatak mleka mešajući. Prelijte jelo ovako pripremljenom smesom, vratite ga na vatru i sačekajte da proključa.

Pečeni krompir na grčki način

Sastojci:

  • 700g krompira, neoljuštenog
  • 2 kašike soka od limuna
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica suvog origana
  • po 1/4 kašičice mlevenog bibera i soli.
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana, malo ulja.

Priprema:

Svaki krompir isecite na po 8 kriški. U većoj činiji pomešajte sok od limuna, maslinovo ulje, origano, biber, so i beli luk. Sipajte krompire u činiju i sve dobro izmešajte. Poređajte krompire (strana sa ljuskom okrenuta nadole) u blago podmazan pleh. Pecite na 200 stepeni 45 minuta, odnosno dok krompiri ne omekšaju. Poslužite toplo.
Nakon ovako ukusnog ručka, možete da nastavite sa uživanjem u savršenoj aromi i sebi skuvate šoljicu omiljene sveže mlevene kafe. Dobitna kombinacija mirisa i ukusa za savršeno popodnevno opuštanje, zar ne?

Da li ste i vi ljubitelji jela od krompira? Ili ga samo koristite kao prilog jelima? Napišite nam u komentaru recept za svoje omiljeno jelo od krompira.

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!