Gastronomija

Sladoled – poslastica za kraljeve

Ovih dana većina nas, možda i svakodnevno, uživa u različitim ukusima sladoleda. Bilo da je u kornetu, na štapiću, u velikoj kutiji, u manjoj činiji, kupovni, „home made“ ili „hand made“ biramo one čokoladne ili voćne ukuse, ili možda kombinaciju oba. Sladoled je savršen dezert koji nas uvek osveži i oraspoloži.

Priča o njemu počinje jako davno, čak u drevnoj Kini. Tada su na kraljevskim dvorovima pravili jednostavnu mešavinu leda i mleka i na taj način dobijali hladnu poslasticu koja se može smatrati pretečom današnjeg sladoleda. Neka druga legenda govori da je prvi kineski recept za sladoled nastao još 3000 godina p.n.e, i da je u Evropu stigao zahvaljujući venecijanskom istraživaču Marku Polu. Postoje predanja i o tome da su sladoled u Evropu doneli Arapi i to na Siciliju, a kasnije i u druge italijanske gradove. Italijani su obogatili poslasticu, te u „slatki sneg” dodavali voće, šećer i mleko. Ovo nije neobično s obzirom da se i danas najbolji sladoled pravi upravo u Italiji.

Jedno od verovanja je da su Stari Rimljani otkrili njegove čari tako što je rimski car Neron mešao sneg i led donešen sa planina sa voćnim sokovima i sitno usitnjenim voćem. Na taj način je dobijena vodena mašavina dosta slična sladoledu koji danas volimo.

U Englesku je sladoled stigao u 17. veku, na jednom prijemu kralja Čarlsa Drugog, kada ga je pripremio kraljev kuvar, poreklom iz Francuske. Priča se da je poslastica doživela toliki uspeh da je to izazvalo ljubomoru kod kralja Čarlsa koji je recept za sladoled čuvao samo sa sebe.

Industrijsku proizvodnju sladoleda su započeli Amerikanci, a prvu mašinu za pravljenje sladoleda izmislila je Nensi Džonson 1846. godine. Slične mašine se i danas koriste za pravljenje ove poslastice.

 Zanimljivosti o sladoledu:

 

  • Aleksandar Veliki je svoju vojsku okrepljivao je sladoledom.
  • Američki predsednik Ronald Regan je mesec jul proglasio mesecom sladoleda.
  • U Velikoj Britaniji otvorena je poslastičarnica u kojoj se služi sladoled od majčinog mleka.
  • U Emiratima najavljuju egzotične ukuse sladoleda pravljenog sa kamiljim mlekom: datulu, šafran, čokoladu, karamelu.
  • U Italiji postoji Univerzitet sladoleda.
  • Najskuplji sladoled na svetu košta $1,000. Napravljen je od listića 23-karatnog zlata, kavijara i drugih skupocenih sastojaka.
  • Jedan od najbizarnijih sladoleda na svetu jeste sladoled Bahasi. Ovaj japanski specijalitet u sebi sadrži delove sirovog konjskog mesa.
  • Vanila je najpopularnija aroma sladoleda, a najtraženiji preliv je čokoladni.

 

Danas verovatno imate omiljeni sladoled u gradu, u potrazi ste za zanimljivim i neobičnim ukusima, a često se odlučite i da vrlo jednostavno napravite ledenu poslasticu i u svom domu. Ako uživate u sveže mlevenoj kafi verujemo da ste do sada sigurno poželeli da isporabate sladoled sa ovim ukusom. Pripremite ga kod kuće, iznenadite i obradujte ukućane i uživajte jer sladoled i kafa zaista jesu recept za dobro raspoložanje.

Da li je sladoled i vaša omiljena poslastica?  U kojim ukusima najviše uživate?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!