Gastronomija

Sigurno u njoj uživate, ali da li znate kako nastaje čokolada?

Mlečna, bela, crna, sa lešnikom, sa suvim grožđem, punjena nugatom, sa dodatkom keksa, pa onda i praline, bombone, kuglice, kockice. Sigurni smo da svi znate o čemu govorimo i da verovatno ne biste mogli da se odlučite za samo jednu od spomenutih varijacija. Da, to je čokolada! Znate sigurno veoma dobro u kojim sve oblicima, kombinacijama i ukusima može da se nađe. Ali, da li ste se ikada zapitali kako nastaje ona osnova od koje je moguće napraviti sve ove preukusne poslastice u kojima neizmerno uživamo.

Naime, osnovna sirovina za pravljenje čokolade je plod drveta Theobroma cacao. Ne iznenađuje što baš ovo ime u prevodu znači „hrana bogova“. Stablo kakaovca, što je još jedan naziv za ovo drvo, rađa mahune u kojima se nalaze bobice kakaa. Nakon što se bobice izvade, ostavljaju se da fermentiraju i da se suše na suncu. Nakon toga se bobice šalju direktno do proizvodnje gde se čiste, zatim prže i na kraju melju tako da nastane osnovna kakao masa. Zagrevanjem te mase dobija se kakao liker kao mešavina kakao butera i šećera. Nakon toga se prave različite kombinacije ukusa i dodaju začini kako bi se dobile različite vrste čokolade od kojih su osnovne – crna, bela i mlečna.

Ljubitelji kafe sigurno već pronalaze sličnosti između procesa pravljenja njihovog omiljenog napitka i čokolade. Sigurno nije slučajno s obzirom na to da se i u kafi uživa podjednako kao i u ovoj slatkoj poslastici. Osim toga ne možemo da zaobiđemo ni energiju, ni zadovoljstvo, ni bolje raspoloženje koje očekujemo i dobijamo kada se prepustimo mirisu i ukusu gutljaja, odnosno zalogaja, ovih savršenih dodataka za još bolji dan. Neki od nas posebno uživaju u ovoj kombinaciji tokom popodneva, jer su upravo čokolada, kafa, smeh i dobri prijatelji idealan recept za opuštanje na kraju uspešnog radnog dana i završenih obaveza.  

Kafa je promenila svet, ali je i sama istorija, koja se krije iza čokolade na koju smo danas navikli takođe bogata, duga i zanimljiva. Plodove drveta kakaovac prvi su počeli da koriste stari narodi Južne Amerike, drevne Maje tako što su ih kuvali u vodi i dodavali začine koje su imali na raspolaganju – kao što je vanila ili čili. Pili su je kao toplo, ali ne tako slatko piće. Upravo su joj oni dali počasni naziv – „hrana bogova“.

Tek su španci od nje napravili nešto najsličnije današnjoj čokoladi. Oni su on nje napravili slatkiš tako što su u nju dodavali šećer ili mleko. Nakon toga se način pripreme menjao i unapređivao, mnogi su i sakrivali recept kako ne bi svima otkrili svoje savršene majstorske tajne. Tako se vremenom došlo do savršenog i ukusa i izgleda čokolade, prvenstveno širom Evrope. Evropljani su svakako i danas među najvećim ljubiteljima i proizvođačima čokolade, a poseta nekoj od fabrika ove savršene poslastice je posebno zadovoljstvo.

Da li ste se i vi ikada zapitali na koji način se čokolada proizvodi?  Koliko vi uživate u ovoj poslastici i koju čokoladu birate kada želite da upotpunite uživanje u poslepodnevnoj kafi?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!