Gastronomija

Recepti za najukusniju zimnicu

Celoga leta smo na tezgama pijace bili okruženi obiljem voća i povrća koje smo sveže koristili za pripremu ukusnih obroka. Sada je došao trenutak  da popunimo police svog špajza  ukusnom zimnicom bez koje je nezamisliv svaki porodični ručak, slava ili gozba tokom hladnih zimskih dana.

Zato nađite vremena i sa najdražim ljudima krenite u avanturu pripreme zimnice. Skuvajte kafu, okupite porodicu i prijatelje oko šporeta i krenite u avanturu pripreme iste. Kako bismo vam možda malo olakšali ovu avanturu, mi vam, nakon saveta koje treba da znate pre početka pripreme zimnice, donosimo recepte za pripremu najukusnije zimnice.

Kralj zimnice - Ajvar

Nije bitno da li volite ljut, blag ili sa patlidžanom, ajvar je definitivno glavna zvezda zimnice. Bilo kako bilo, priprema zna da bude duga i naporna. Zato vam donosimo recept za ajvar koji je moguće koristiti i naredne godine, jer ne može da se pokvari!

Sastojci:

  • 12 kg mesnate crvene paprike;
  • 3-4 kg plavog patlidžana;
  •  1 l ulja;
  • 10 ljutih papričica;
  •  250-300 g soli;
  • 4 kašike esencije;
  • lovor;
  • biber u zrnu;
  • 5 l vode.

Priprema:

Sipati vodu u lonac, dodati esenciju, lovor, biber i so. Očistiti pečenu papriku i patlidžan od semena. Papriku iseći na pola, a patlidžan na čevrtine i bariti u vodi po dva minuta, i odmah vaditi.

Ohlađenu masu samleti na mašini za meso na sitnije rupice. Po želji možete da dodate i mlevenu ljutu papričicu. U šerpu ili kazan sa vodom sipati ulje i kad se ugreje sipati mlevenu smesu, mešati i pržiti oko jedan i po do dva sata.

Na kraju, vreo ajvar sipati u sterilisane tegle, dobro zatvoriti metalnim poklopcima i okrenuti naopako. Sutradan okrenuti tegle i poređati u policu sa ostalom zimnicom. Ovako spremljen ajvar ima rok trajanja od nekoliko godina, pa ukoliko se ne pojede tokom zime, ne brinite jer se može jesti i naredne godine.

Jednostavno ukusna - Turšija

Mnoge domaćice bi rekle da za pripremu turšije ne postoji poseban recept. Važno  je da povrće koje odaberete bude zdravo, čvrsto i bez raznih flekica ili udarenih delova po sebi.

Sastojci:

  • 5 kg povrća za turšiju: krastavčići, paprika (šilja ili somborka), šargarepa, zeleni paradajz, karfiol, sitni crni luk;
  • 5 l vode;
  • 1 l sirćeta;
  • 13 supenih kašika šećera;
  • 5 supenih kašika soli;
  • kesica vinobrana;
  • začini: ren, slačica, biber u zrnu, lovorov list.

Priprema:

Krastavčiće na kratko potopiti u vodu, pa ih dobro oprati i odseći peteljke. Paprike (najbolje žute i zelene) izbušiti viljuškom na par mesta, da lakše upiju tečnost, karfiol iscepkati na cvetiće, očistiti mladu šargarepu.

Povrće staviti u bure, pa naliti vodom (nekuvanom) u koju je dodato sirće, šećer, so i vinobran. Začiniti po ukusu, pa dobro pritisnuti povće. Povrće se može i naknadno dodavati, ali je bitno da bude prekriveno tečnošću.

Kiseli krastavci na suncu

Poznatiji i kao letnji kiseli krastavci. Sigurno je da nas njihov ukus sve vrati u detinjstvo. Pored toga, priprema je vrlo jednostavna i potrebno je malo vremena, a najveću čar im daje to što im sunce pomaže da se ukisele. Nakon pripreme ne ostaje veliki haos, pa i oni koji žive u stanovima ovo mogu sprovesti u delo.

Sastojci:

  • 1kg domaćeg salatnog krastavaca (svetli, bucmasti);
  • 1 -2 dcl alkoholnog sirćeta;
  • 1 kašika soli;
  • malo mirođije;
  • malo bibera u zrnu;
  • 1/2 litre vode.

Priprema:

Krastavce operite i  zasecite na četvrtine, ali ne do kraja. Krastavac treba da ostane u komadu. U opranu i čistu teglu poslažite krastavac. U sirće dodajte 0.5 l vode, kašiku soli, grančicu mirođije i par zrna bibera. Tečnost prelijte preko krastavaca. Teglu pokrijte tanjirićem i ostavite na suncu, da sunce obavi svoje.

Za dva dana, kad krastavac pobeli, dobićete ukusan kiseli krastavac.

Napišite nam u komentaru da li i vi uživate u pripremi i ukusu zimnice, ili podelite sa nama porodični recept koji vaši ukućani najviše vole.

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!