Gastronomija

Pastrmka sa suvim šljivama potopljenim u vinu – spoj savršenih ukusa i zdravih sastojaka

Sigurno ste mnogo puta do sada čuli savete doktora i nutricionista kako je konzumacija ribe preporučljiva i pogodna za zdravlje. Zašto je to tako?

Kako mnoga istraživanja govore, riba je jedan od najkorisnijih izvora proteina i omega-3 masnih kiselina u ljudskoj ishrani. Upravo zbog proteina, riblje meso predstavlja jednu od namirnica koje se nalaze u jelovniku gotovo svake dijete. Ipak, riba ne utiče samo na telesnu težinu, već i na druge bitne funkcije u organizmu među kojima su rad jetre, mozga, a pozitivno utiče i na kvalitet sna.

U zavisnosti od vrste ribe, razlikuje se i sadržaj nutrijenata. Pastrmka, zbog svoje niskokaloričnosti i bogatog ukusa, predstavlja jednu od najpoželjnijih i najzdravijih riba na našim prostorima. Možete je često naći svežu u ribarnicama ili na pijaci kod lokalnih ribolovaca. Zato vam u nastavku donosimo ovaj sjajan recept za pripremu pastrmke sa suvim šljivama potopljenim u  vinu I ne zaboravite da se na kraju ukusnog obroka zasladite šoljicom omiljene kafe.

Sastojci

  • 3–4 velike pastrmke
  • 2 čena belog luka
  • list peršuna
  • lovorov list
  • limun
  • 100g suvih šljiva
  • 2 dl belog vina
  • ulje
  • so

Priprema:

Očišćenu ribu operite i posušite na kuhinjskom papiru. Iseckajte beli luk i njime natrljajte unutrašnjost ribe. Napravite nekoliko useka na ribi i stavite u svaki režnjić limuna, list lovora i komadić belog luka. Zatim, malo posolite. Sud u kome će se peći riba prekrijte alu-folijom. Stavite da se peče u rerni na 200ºC oko pola sata. Pred kraj skinite foliju i malo zapecite.

Savet:

Pastrmke možete da napunite i suvim šljivama koje ste pre toga potopili u belo vino kako bi omekšale, a zatim ribu dodatno možete premazati medom i preliti limunovim sokom.

Ovako pripremljena porcija je dovoljna za četiri osobe, dok je vreme potrebno za njenu pripremu oko 40 minuta.

Prijatno!

Da li je pastrmka i vaša omiljena vrsta ribe ili je to ipak neka druga rečna vrsta? Da li imate savet za pripremu rečne ribe? Kako je vi  pripremate za svoje najdraže?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!