Gastronomija

Neodoljivi fondue

Ukus Švajcarske u vašem domu

Ako želimo bolje da upoznamo jednu zemlju i sve njene specifičnosti nikako ne možemo da izostavimo i uživanje u neodoljivim ukusima nacionalnih jela. Dok strpljivo čekamo priliku da otputujemo na neku od omiljenih destinacija, i u svom domu možemo da istražimo i probamo sve one specijalitete koji su godinama deo nacionalne kulture jednog naroda. Na taj način možemo i da otkrijemo bogatstvo ukusa i makar delić posebnosti jedne zemlje.

Jedan od specijaliteta sa dugom tradicijom je i fondue, jelo od sira nastalo tokom 18. veka u Švajcarskoj. Kao i brojna tradicionalna jela, porodice su ovo jelo pravile od namirnica koje su uglavnom već imale kod kuće, kako bi ih iskoristile. U nedostatku svežih namirnica, naročito tokom zimskog perioda, za pripremu su se koristili stari hleb i sir. Uz prave začine, ovo jelo je pored zanimljivog načina pripreme, dobilo i savršen ukus.

Poznata je i legenda o tome da su fondue osmislili sveštenici jer u to vreme nisu smeli da jedu čvrstu hranu. Kako se ne bi odrekli sira smislili su način da ga upotrebljavaju u rastopljenom stanju čime nisu kršili zabranu.

U Švajcarskoj je uobičajeno mešanje dve ili više vrsta sireva, a originalni recept za fondue sadrži dve vrste sira – Gruyères i Vacherin. Tradicionalno, ova dva sira tope se zajedno sa belim lukom, belim vinom i dodatkom brendija „kirsch”, odnosno rakije od trešnje. Dobijena mešavina se služi u posudi koja se zove „caquelon” – posuda koja je postavljena iznad gorionika, kako bi se osiguralo da se mešavina u kontinuitetu topi i krčka. Za jelo se koriste duge viljuške i posebne manje činije u koje svako može da sipa mešavinu i umače kockice hleba.

Sastojci:

250 g Grijera (umesto njega može i Gauda)

250 g Emantelera (tvrđi i pikantniji švajcarski sir – umesto njega može i Edamer)

1 čaša belog vina

4 kašičice gustina

1 čašica trešnjevače ili višnjevače

¼ izrendanog muskatnog oraščića

1 čen belog luka

kockice hleba

 

Priprema i serviranje: Presecite čen belog luka na pola i njime premažite posudu. Izvadite luk i sipajte belo vino. Vino zagrejte na srednjoj temperaturu i kada počne da ključa dodajte mu sir. Mešajte sir sve vreme žicom za mešanje ili drvenom varjačom sve dok se potpuno ne otopi. Kad se sir istopio, dodajte mešavinu rakije, muskatnog oraščića i gustina i mešajte dok masa ne postane homogena. Da servirate fondue, stavite posudu sa rastopljenim sirom na gorionik i povremeno promešajte da ne bi zagorelo. Nakon toga svako sipa određenu količinu ukusne sirne mešavine u posebnu manju keramičku činiju i umače hleb dugom viljuškom.

Pored švajcarskog fondue-a od sira, danas su poznati i fondue od mesa kao i od ribe, iako se oni ne tope, već se u odgovarajućim posudama kuvaju ili prže. Pravi sladokusci mogu da pripreme i fondue od čokolade u koji mogu da se umaču komadi svežeg voća.

Iskoristite priliku da iznenadite porodicu, organizujete zanimljivo druženje i zajedno isprobate nove ukuse. Ovo je možda i idealno jelo za savršenu romantičnu večeru sa voljenom osobom.

Da li ste u skorije vreme u svom domu uživali u nacionalnom jelu neke zemlje dok stripljivo čekate da tamo i otputujete?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!