Gastronomija

Lagani recepti za letnje dane

Tokom leta, zbog visokih temperatura, niko nema želju da previše vremena provodi u kuhinji, pored šporeta. Zato je najbolje da u jelovnik ubacimo lagane recepte koji se pripremaju za kratko vreme, a da krčkanje i pečenje u rerni ostavimo za zimske dane.

Idealna su ona letnja jela koja su gotova za pola sata, dok bi ishranu trebalo da baziramo na namirnicama koje mogu najviše da prijaju u ovom periodu – povrću, ribi, morskim plodovima i belom mesu. Hrskavo zeleno povrće poput paprike, krastavca, spanaća, blitve, tikvica, kao i sočnog paradajza i pikantnog plavog patlidžana, uz pravu kombinaciju mesa ili ribe i svežih ili suvih začina, postaje prava gozba. I to ne samo za naša čula, već i za naš organizam koji na taj način dobija potrebne vitamine, antioksidanse, minerale i proteine. Mi vam dajemo predlog recepata, koji će se idealno uklopiti u ovaj „letnji“ koncept.

Pasta sa povrćem

Pastu najčešće jedemo u paradajz ili belom sosu na bazi pavlake. Sa mesom ili slaninom, mocarelom, kačkavaljem ili posipom od parmezana, ovaj ukusan italijanski specijalitet postao je omiljeno jelo mnogima od nas. Međutim, kada ne želimo da opteretimo stomak, ovakve dodatke pasti možemo da zamenimo sa različitim povrćem i ništa skromnijom kombinacijom ukusa.

Potrebni sastojci za četiri osobe:

  • Veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 paradajza
  • 1 tikvica
  • 1 manji patlidžan
  • 2 paprike
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, origano, bosiljak, ruzmarin, po ukusu
  • 250-300 g paste (fusili ili špagete)

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte crni luk, dodajte usitnjen beli luk, papriku, patlidžan i tikvicu koje ste prethodo isekli na kockice. Začinite sastojke i dinstajte ih dok ne omekšaju, pa im dodajte paradajz isečen na kockice. Sve kuvajte još oko 20 minuta. Za to vreme obarite pastu u slanoj vodi.

Kada je povrće sjedinjeno, ispasirajte ga blenderom ili ​štapnim mikserom. Spojite u većoj šerpi sa proceđenom pastom, ako treba razredite sos vodom u kojoj se kuvala pasta i prelijte sa malo maslinovog ulja. Pospite sa parmezanom i svežim bosiljkom pri služenju.

Pileća salata

Piletina je meso koje se brzo i lako sprema, a tokom leta nam najviše prija grilovana i barena, koju kombinujemo uz povrće, pastu ili pirinač. Za ovakvu pripremu je praktično imati električni roštilj, jer spremljena na njemu piletina ima baš onaj ukus piletine sa žara, u kućnim uslovima. Uz lagane sastojke i začine, salata od piletine može da bude pravo zadovoljstvo bogatog ukusa.

Sastojci potrebni za jednu osobu:

  • 150 g pilećeg filea, obarenog ili izgrilovanog, hladnog
  • 200 ml grčkog jogurta
  • 1 srednji krastavac
  • 1 limun
  • So, biber, beli luk u granulama
  • Kašika čija semenki
  • Peršun ili mirođija, pola veze
  • Pečeni susam za posipanje

Priprema:

Grčki jogurt posoliti, pobiberiti i dodati na vrh noža belog luka u granulama. Izrendati koricu od celog limuna i dodati sok od polovine limuna, po ukusu.

Dodati polovinu količine sitno iseckanog peršuna ili mirođije i sitno iseckanu piletinu, koju ste ispekli na ​grilu​. Sve dobro promešati.

Krastavac izrendajte na krupno rende, iscediti ga i dodajte u mešavinu, a zatim i čija semenke, pa dobro promešajte, bez gnječenja. Pospite odozgo ostatkom peršuna ili mirođije i pečenim susamom.

Preporuka je da salata odstoji u frižideru barem dva sata, kako bi se arome sjedinile.

Riblji fileti

Riba je odličan izvor energije, proteina i omega tri masnih kiselina. Možda niste ljubitelj pripreme ribe u komadu, ali riblji fileti su tanko isečeni komadi ribe bez kostiju, koji vam neće oduzeti mnogo vremena za pripremu. Maslinovo ulje, beli luk, malo vina i morske soli su najčešće sasvim dovoljni dodaci uz svežu salatu.

Potrebni sastojci za dve osobe:

  • 2 do 3 riblja fileta
  • Čen belog luka
  • Morska so, biber, ruzmarin
  • Maslinovo ulje
  • Paprika veća, pola tikvice

Priprema:

Nakon što filete osušite ubrusom, posolite ih, pobiberite i nauljite sa malo maslinovog ulja. Sve dobro utrljajte u ribu. Zagrejte gril tiganj i stavite filet prvo na stranu sa kožom. Pecite dva do tri minuta, okrenite na drugu stranu i pecite još dva minuta. Pažljivo izvadite filet špatulom.

U tiganj stavite tikvicu koju ste isekli na tanke kriške i papriku isečenu na tanje komade poznate kao “žilijen”. Posolite, začinite biberom i pospite ruzmarinom i usitnjenim belim lukom. Pecite dok ne porumeni.

Servirajte prvo povrće, preko koga ćete dodati filet ribe, preliti sa malo maslinovog ulja i dodati krišku limuna.

Letnji i lagani obroci, jednostavni za pripremu, mogu dodatno da dočaraju ukuse i lepršavost vedrih dana. A u pauzama obavezno uživajte u kafi sa dragim ljudima i voćnim zalogajima.

Koje lagane recepte vi volite da pripremate ovih dana?

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!