Gastronomija

Kako napraviti domaću testeninu

Postoji nekoliko teorija o nastanku testenine. Jedna od najpoznatijih jeste da je Marko Polo, nakon povratka iz Kine, doneo pastu u Italiju 1925. godine.

Međutim, prvu testeninu koja se kuvala u vodi, Sicilijancima su otkrili arapski osvajači još u 7. veku. U to vreme, pripremale su se bez dodataka, sve dok italijanski kulinar Bonvičino nije osmislio različite soseve koji se i do dan danas koriste za pripremu jela sa testeninom. Ukoliko vas je ovaj istorijski deo malo uspavao, skuvajte vašu omiljenu kafu da se razbudite i saznajte kako da pripremite najukusniju domaću testeninu.

Pravljenje testenine može biti zajednička aktivnost koja će okupiti celu porodicu, a posebno zabaviti vaše najmlađe. Sigurni smo da ćete u ovim hladnim, zimskim danima, svi zajedno uživati u ukusnim obrocima.

SASTOJCI:

250g brašna
2 jaja
1 kašičica soli
1 kašičica ulja

PRIPREMA:

U veću posudu ili na radnu površinu stavite 250 grama brašna, pa u sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati dva jaja, kašičicu soli i kašičicu ulja. Viljuškom dobro umešajte smesu, dodajući okolno brašno. Kada smesa postane previše gusta da se meša viljuškom, zamesite je dobro rukama. Trebalo bi da dobijete čvrstu, glatku loptu od testa, koju treba prekriti plastičnom folijom i ostaviti u zatvorenoj posudi 15 minuta.

Testo zatim podelite na dva dela i razvucite po pobrašnjenoj površini. Trudite se da ga razvučete u  obliku pravougaonika, kako bi vam kasnije bilo lakše za sečenje. Nastavite da razvlačite i okrećete testo dok ne postane veoma tanko. Tokom razvlačenja testa nanosite brašno sa svake strane.

Nakon toga, polovinu testa pospite brašnom i ubacite u mašinu za razvijanje testa, kroz najveću širinu (ako je nemate možete koristiti oklagiju, mada se za ovaj recept preporučuje mašinska izrada). Tako dobijenu traku ponovo pobrašnjavite i preklopite sa obe strane, na trećinu dužine. Dobijeno formirano testo još jednom provucite kroz mašinu. Postupak ponovite 4-5 puta, dok ne postane svilenkasto glatko.
Na kraju, postepeno smanjujte otvore na mašini, dok ne dođete do željene širine rezanaca.
Postupak ponoviti sa drugom polovinom smese.

Svežu testeninu prokuvajte u ključaloj, posoljenoj vodi oko 3-4 minuta, zavisno od debljine testa.

SAVET: Savršena testenina treba da bude „Al dente“, što se odnosi na njenu čvrstinu, tj. stepen do kog treba da bude skuvana. Dakle, dovoljno skuvana da može da se pregrize.

TESTENINA SA PESTOM OD SUVOG PARADAJZA

SASTOJCI:

250 g testenine
250 g suvog paradajza
50 g pinjola (ili oraha, badema, indijskog oraha, suncokreta,...)
puna šaka svežih listova bosiljka
so i biber po želji

PRIPREMA:

U blenderu prvo sameljite pinjole (ili bademe, orahe...). Nakon toga, dodajte paradajz (koji možete natopiti malom količinom ulja) i nekoliko listića bosiljka. Ukoliko želite, možete dodati malo parmezana i belog luka. Sve dobro sjedinite dok se ne napravi glatka smesa.

Gotov sos pomešajte sa skuvanom testeninom i prepustite se savršenim ukusima!

Koji su vaši omiljeni sastojci koje kombinujete sa domaćom testeninom i kojim receptima najviše volite da iznenadite vaše drage osobe?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!