Gastronomija

Ginger cookies

Mekani i mirišljavi kolači sa neodoljivim mirisom đumbira i cimeta!

Ginger cookies ili čuveni božićni kolačići sa đumbirom neizostavni su deo novogodišnje slatke trpeze. Domaćice širom sveta ovaj slatko-ljutkasti dezert prave u najrazličitijim oblicima, ukrašavaju bojama za torte, a može se čak naći i na jelci zapakovan kao novogodišnji paketić. O popularnosti ovih kolačića govori podatak da je recept bio poznat još pre 400 godina i toliko popularan u Evropi da su se kolačići pojavljivali čak i u Šekspirovoj drami. Danas se pravi na stotine načina, uz dodatak cimeta ili karamele, a najbolje ga je služiti uz šoljicu sveže mlevene kafe.

Potrebni sastojci:

  • 500 gr brašna
  • dve kašičice (10 gr) đumbira u prahu;
  • kesica cimeta
  • kašičica mlevenog karanfilića;
  • jedna kašičica praška za pecivo;
  • pola kašičice soli
  • narendana korica pomorandže
  • 130 gr maslaca
  • 170 gr meda
  • 200 gr šećera
  • 1 jaje

Glazura:

  • 250 gr šećera u prahu
  • Sok od jednog limuna
  • voda

Priprema:

Za pripremu testa potrebno je pripremiti dve posude, za suve i za tečne sastojke. Brašno, šećer, cimet, karanfilić, prašak za pecivo i đumbir pomešajte kašikom da se što bolje sjedine. U drugu posudu stavite jaje, maslac, med kao i koricu pomorandže pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Zatim dodajte suve sastojke u činiju sa tečnom smesom i lagano mešajte dok ne dobijete umereno gustu teksturu. Kako bi dobili što “kvalitetnije” testo od kog se mogu praviti različiti oblici, ostavite smesu u frižider minimum tri sata.

Kada testo “odmori” razvaljajte ga na podlogu kako biste modlicama mogli da pravite željene oblike.

Pećnicu zagrejte na 180 C, a pleh prekrijte pek-papirom kako se testo ne bi zalepilo. Kolačići se peku svega deset minuta, a čim počnu da se zagrevaju vašim domom proširiće se neodoljiv miris cimeta.

Glazura kojom ćete ukrasiti kolačiće se pravi od 250 gr šećera u prahu, vrele vode i soka od jednog limuna. Sjedinite sva tri sastojka i mešajte dok ne dobijete gustu i glatku glazuru.

Savet:

Ako želite glazuru u boji, dodajte boju za kolače. Predlažemo vam crvenu i zelenu kako bi se kolačići savršeno uklopili uz prazničnu dekoraciju. Pored neodoljivog mirisa, ukus je još bolji uz šoljicu kafe!

Voleli bismo da čujemo kako vam se dopao recept. Podelite sa nama utiske u komentarima. Prijatno!

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!