Zabava

Nekada ostrvo danas planina – Upoznajte prirodne lepote Fruške gore

Leto je simbol za odmor i otpuštanje svih onih ventila koji nas stežu tokom godine. Možda drugačije od drugih, ovo leto i dalje ima svoje čari, i treba ga uskladiti tako da nadoknadite ono što ste možda propuštali godinama unazad. Krenite u upoznavanje bajkovitih predela Srbije. Jedan od njih je i najstariji srpski Nacionalni park - Fruška gora.

Ovu planinu uzdignutu usred velike panonske ravnice naučnici nazivaju ogledalom geografske prošlosti. Do pre 90 miliona godina bila je ostrvo u Panonskom moru. Kada je more presušilo, priroda je ovom ostrvu dodelila ulogu jedine planine u ravnoj Vojvodini, sa koje se pružaju pojedinačni bočni grebeni obrasli hrastovim, grabovim, bukvinim i lipovim šumama.
U beskrajnom zelenilu ovih listopadnih šuma, na proplancima planine, vekuje oko 16 manastira sagrađenih između 16. i 18. veka, a neki od njih su Krušedol, Novo Hopovo, Grgeteg, Jazak i drugi. Zbog bogatstva svetilištima, Frušku goru nazivaju još i “Svetom gorom” ili “srpskim Atosom”.
Izuzetnom je čini i bogato vinogorje. U njenim vinarijama, od kojih su mnoge uređene kao stara sremska domaćinstva, uz čašu kvalitetnog vina, možete doživeti vreme i duh starih Sremaca i mnogih učenih ljudi i boema koji su obožavali ovaj kraj.
A ako volite termomineralne vode, obavezno posetite banju Vrdnik, koja je smeštena na jednom od planinskih oboda. Ovde možete uživati u nestvarnoj oazi prirode, ali i u čarima izvora ove vode na kojoj je izgrađen savremeni centar za rehabilitaciju i rekreaciju. Frušku goru krasi i dvanaest veštačkih jezera. Jedno od najlepših - Ledničko, trenutno je isušeno, ali će se kroz nekoliko godina voda opet vratiti u jezero. Ostala jezera su u uglavnom namenjena pecarošima, pa ukoliko volite ovaj sport, nećete pogrešiti ukoliko svoj odmor ili vikend provedete ovde. Jezera koja su najpopularnija za kupanje su Borkovačko, Sot i Bruja. Borkovačko jezero se nalazi na tri kilometara od Rume i najuređenije je u ovom kraju. Sot osim plaže, ima i ugostiteljske objekte, a Bruja je jezero u blizini Erdevika, koje će prijati posetiocima koji vole male plaže. Penušavi slapovi Dumbovačkog vodopada jedini su na Fruškoj gori. Nalaze se na njenoj severnoj strani, ispod Brankovca i beočinskih livada, i predstavljaju oazu koja je vredna truda da se do nje dođe. Čak i zimi, kada ih niske temperature zalede, izgledaju božanstveno. Severni obodi planine spuštaju se ka Dunavu, gde su u dolini, između reke i planine, smeštena dva divna grada – Novi Sad i Sremski Karlovci.

Druga - Fruška gora

U ovom prirodnom izobilju, koje je prvo u Srbiji proglašeno za nacionalni park, žive retke vrste biljaka i životinja. U šumama se može pronaći 30 retkih vrsta orhideja, čiji je miris prava čarolija, a dom je i orla krstaša, koji predstavlja najugroženiju vrstu ptica sa Svetske crvene liste. Sremci toliku lepotu Fruške gore objašnjavaju prastarom legendom, koja kaže da kada je Bog stvarao svet, Sremac se uspavao i došao je tek sutradan izvinjavajući se. Tada je Bog već sve podelio, pa mu nije preostalo ništa drugo nego da Sremcu ustupi deo raja. Zbog toga je Srem rajski kraj, koji ima planinu, Dunav, Savu, ravnicu, manastire, i to sve u krugu od dvadesetak kilometara.
Najviši delovi Fruške gore su najposećeniji zbog mnogobrojnih izletišta. Tu se nalaze – Crveni čot (na 539 metara nadmorske visine), Veliki Gradac (na 471 metar), Iriški venac (na 451 metar) i Stražilovo (na 321 metar nadmorske visine), na kome se nalazi spomenik pesniku Branku Radičeviću.
Da li ste već isplanirali kuda ćete se zaputiti na odmor ili produženi vikend? Koji deo Fruške gore biste najradije posetili?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogući ili onemogući veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!