Kako da...

Sve što treba da znate pre nego što započnete pripremu zimnice

Verujemo da se niste ni okrenuli, a prvih osam meseci godine je već prošlo. No dobra strana toga da smo zakoračili u septembar je činjenica da je ovo mesec u kome su pijace pune svežeg povrća i voća, i u kom se miris pečene paprike i kuvanog paradajza oseća u vazduhu. Jer kako dočekati hladne zimske dane bez tegle ajvara, kiselih krastavčića, džema od šljiva ili slatkog od smokvi...

Međutim, koliko god bila ukusna, priprema zimnice nije nimalo lak posao. Upravo zbog toga, sve one domaćice koje smatraju da nema zime bez zimnice, sa varjačom u ruci staju pored šporeta, pripremaju one velike šerpe, peku, seku, seckaju, čiste, ljušte... Jer ipak, ovaj posaoza većinu, ma kako naporan i zahtevan bio, predstavlja veliko zadovoljstvo. Baš zbog toga se ne odriču običaja i mirisa pekmeza od šljiva ili pečene paprike u kući ili stanu.

Sav taj pozitivni „haos“ u kuhinji, koji ćete napraviti dok stavljate kornišone ili kuvate kompot, imaće neku posebnu draž. Takođe, predstavlja i odličnu priliku da se porodica okupi na jednom mestu ili da možda upriličite druženje sa komšinicama. A kako biste zabavili mališane, uključite i njih u ove aktivnosti. Budite sigurni da će trud koji budu uložili probuditi u njima znatiželju da zimnicu i probaju.

Zbog toga, skuvajte svežu domaću kafu, pročitajte naše savete i sa uživanjem krenite u uzbudljivu avanturu pripreme zimnice.

Mali saveti koji pripremu zimnice čine lakšom

Pre svega, potrebno je otići u nabavku povrća i voća potrebnih za zimnicu. Ovo je ujedno i jedan od najbitnijih koraka od koga u velikoj meri zavisi kvalitet i ukus. Zato, uvek kupujte zrelo povrće zdravih plodova. Najbolje bi bilo da ne pravite uštedu u ceni kupovinom manje kvalitetnog povrća, jer vas to može skupo koštati. Prezrelo povrće i voće ne može se dugo održati i ne daje dobar ukus zimnici.

Kora voća i povrća je uvek pokrivena mnoštvom bakterija ili pesticida koji su korišćeni kao zaštita od štetočina. Zato ih je potrebno pre svega pažljivo oprati. Savet je da se čvrsti i tvrdi plodovi najpre potope na pet do deset minuta u vodu, a zatim da se dobro operu pod mlazom vode. Manje čvrsto i sitno voće potrebno je staviti u sito ili cediljku i nekoliko puta ga uroniti u čistu vodu, pomerajući sito tako da voda dopre do svake bobice. Zatim je potrebno osušiti ga na krpi, pa tek onda započeti čišćenje.

Kada je svo voće i povrće spremno, potrebno je pripremiti i posuđe. Velike šerpe se uglavnom koriste samo za pripremu zimnice, dok ostatak godine provedu u ostavi, izložene prašini i drugim nečistoćama. Sve šerpe, pribor i posuđe koje se koristi pri spremanju zimnice, mora biti potpuno čisto. Preporuka je da posuđe koje se koristi za kuvanje bude celo i bez oštećenja, emajlirano ili od nerđajućeg čelika, kako kiseline koja se koriste i javljaju pri pripremi ne bi stvorile loše efekte.

Za sam kraj, potrebno je pripremiti tegle i svu dodatnu opremu za skladištenje zimnice. Bez obzira da li su novi ili korišćeni i prethodne godine, poklopci, zapušači, gume za zatvaranje tegli moraju se otkuvati,  sterilisati i osušiti. Staklene tegle i flaše moraju takođe biti detaljno oprane i sterilisane pre punjenja zimnicom.

Dodatni saveti za pripremu zimnice

Uvek postoje i oni dodatni saveti koje samo najiskusnije domaćice znaju, a koji u mnogome olakšavaju pripremu zimnice. Zato vam donosimo i ove „zlata vredne“ savete u nastavku.

Kako biste što lakše oljuštili pečene paprike za ajvar, neophodno je da ih neposredno nakon pečenja ostavite u poklopljenim posudama. Posle 30 minuta, kožica će se u celosti gotovo sama skidati.

Da biste iz tegli sa zimnicom izbacili suvišan vazduh, okrenite napunjene i poklopljene naopako, da sav vazduh iz njih izađe. Ovaj postupak dodatno čuva sadržaj i povećava rok upotrebe.

Veoma je važno koristiti samo cele poklopce za zatvaranje tegle. Oni okrznuti ili zarđali menjaju ukus zimnice i mogu uništiti sav trud koji ste uložili tokom pripreme. Takođe, koristite celofan premazan alkoholom prilikom zatvaranja tegli. Celofan je potrebno staviti ispod poklopca tegle.

Kako u ostavi za zimnicu ne bi došlo do haosa i zabune, poželjno je na tegle staviti nalepnicu na kojima će biti ispisan sadržaj, kao i godina pripreme. Na ovaj način uvek znate šta otvarate, kao i kada je pripremljeno.

Uskoro vam pripremamo i nekoliko zanimljivih recepata za pripremu zimnice, koji će vam se sigurno svideti i olakšati pripremu iste.

Da li imate i vi neke trikove za pripremu zimnice? Napišite u komentaru svoje iskustvo i savet koji imate za sve one koji se u ovom trenutku pripremaju za kuvanje zimnice.

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogući ili onemogući veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!