Kako da...

Kako da voće ostane što duže sveže?

Leto je godišnje doba u kome smo, svi mi ljubitelji voća, posebno srećni kada odemo na pijacu. Na tezgama se u izobilju nalazi sveže voće, pa sada možemo sebi pripremiti voćnu salatu ili kolač koji smo priželjkivali tokom cele zime.  Upravo je ovo razlog zbog koga neretko kupimo veliku količinu voća koju nećemo iskoristiti u celosti ili ćemo možda zaboraviti, i ostaviti u fioci frižidera da se osuši i postane neupotrebljivo. 

Ovo je nešto što se dešava svima nama. Jednostavno kupimo sveže voće, stavimo ga u frižider i pronađemo ga nekoliko nedelja kasnije trulog. Da bismo izbegli bacanje i produžili njegovu svežinu, važno je znati gde treba i na koji način skladištiti voće. Pored praktičnih saveta za čuvanje voća dobro je poznavati i nekoliko malih trikova koji mogu olakšati pripremu omiljenog voćnog kolača ili ceđenog soka u kojima možemo uživati u vrelim letnjim danima.

Saveti za skladištenje svežeg voća

Jagode i grožđe su verovatno neki od najtraženijih i najomiljenijih vrsta voća kada se nađu u prodaji. Pored toga, spadaju i u voće koje najkraće ostaje sveže i vrlo lako se dogodi da se osuši i izgubi svežinu. Kako biste ovo izbegli, grožđe ili jagode, umesto u plastičnu posudu stavite u cediljku a zatim u frižider. Hladan vazduh će cirkulisati kroz rupice na cediljci i na taj način doprineti da voće ostane sveže.
Sigurno vam se desilo i da je voće prilikom kupovine izgledalo zrelo, a kada ste došli kući i probali shvatili ste suprotno. I za tako nešto postoji rešenje. Ako želite da voće (kivi, kruške ili breskve) brže sazri, stavite ih u kesicu zajedno sa jabukom na dan ili dva. Problem će biti rešen.

Dodatni trikovi za ljuštenje i ceđenje voća

Jede vam se pita od jabuka za koju ste recept videli na internetu? Ono što je potrebno, pored nabavke veće količine jabuka, je i ljuštenje istih. Kako biste ih na što lakši način oljuštili, a da vam to ne zada mnogo posla, potrebno je da ih prvo ostavite minut do dva u provreloj vodi. Nakon toga kora će se takoreći sama odvajati. Tanke kore pomorandže se veoma teško ljušte i mogu predstavljati noćnu moru za svakoga ko se uhvati u koštac sa ovim poslom. Međutim, ako pomorandže pre serviranja ostavite samo pet minuta u zagrejanoj rerni ili ih nakratko stavite u kipuću vodu, oljuštiće se bez teškoće, a plod će biti još sočniji.
Kako biste izbegli situaciju u kojoj voće u voćnoj salati potamni, sve što je potrebno je da u posudu sa narezanim voćem stavite malo mineralne vode.
Ukoliko vam je potrebno nekoliko kapi limuna kao začin jelu, nije potrebno da sečete ceo plod. Jednostavno, u kori limuna napravite mali otvor i iscedite potrebnu količinu soka. Nakon toga zalepite foliju preko otvora da se limun ne bi sušio.
Vreli letnji dani ne mogu se zamisliti bez sveže limunade. Često jedan limun nije dovoljan, a dva su previše za limunadu. Razlog tome je jer jednostavnim ceđenjem ne dobijate dovoljno soka. Da biste iz limuna iscedili što više soka, pre nego što počnete da ga cedite, stavite ga na desetak sekundi u vrelu vodu. Takođe, pre no što limun rasečete, snažnim pritiskom šake provaljajte ga po čvrstoj površini. Više soka doprineće ukusnijoj limunadi.

Na koji način vi čuvate svežinu voća? Koje voće jedva čekate da stigne na pijace? Napišite nam u komentaru.

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogući ili onemogući veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!