Kako da...

Kako da vaše cveće bude najlepše?

Boje i mirisi leta inspirišu svakog od nas i gotovo da nema terase, dvorišta ili prozora koji u ovom periodu nisu oplemenjeni cvećem. A radost je još veća ukoliko smo lično zaslužni za sve te rascvetale pupoljke i aromatične  mirise, koje volimo da posmatramo dok uživamo u ispijanju šoljice omiljene domaće kafe.

Izbor letnjeg cveća je bogat, pa u zavisnosti od ukusa, vašu cvetnu baštu mogu krasiti muškatle, petunije, kadife, begunije i mnoge druge vrste raskošnog i mirisnog cveća. Pre nego što donesete odluku, razmislite o tome kakvih je karakteristika cveće koje želite da zasadite i da li će mu prijati količina sunca u vašoj bašti ili na prozoru. A onda, ne zaboravite da je nega ključ lepote, i zbog toga vam dajemo par saveta koji će vam pomoći da vaše cveće bude najlepše.

Kako da cveće bude bujno?

Da biste obogatili kompost u koji ste zasadili cveće, kako bi ono bilo bujnije, dodajte mu usitnjene ljuske jajeta. One su bogate kalcijumom, koji je veoma dobar i hranljiv za biljke, kada se razgradi u zemlji. Cveće možete zalivati i ohlađenom vodom u kojoj ste prethodno kuvali jaja.

Saksijsko cveće

Sigurno ste čuli da kafa pomaže cveću da bolje raste? U pravu ste. Kafa je odlično đubrivo za zemlju u saksijama. Ako joj dodate malo taloga od domaće kafe cveće će bolje napredovati. U ovom slučaju kafu kuvajte bez šećera. A ako želite da presadite biljku u novu saksiju potrudite se da osigurate povoljne uslove za njeno nesmetano napredovanje. To znači dovoljnu poroznost saksije, kako bi koren biljke nesmetano disao. Ako ste pomislili da je to komplikovan posao, koji bi samo baštovani mogli pravilno da obave, ne brinite. Dovoljno je da saksiju potopite u vodu i upotrebite je tek sutradan.

Sečeno cveće

I pored cveća koje čuvamo u dvorištu ili u saksijama, često volimo da naš dom ukrasimo i sečenim cvećem koje čuvamo u vazama. Kako bi ono duže održalo svežinu, pre nego što ga stavite u vodu krajeve stabljika protrljajte okrajkom sveće. Ukoliko je u pitanju poljsko cveće, duže će trajati ukoliko u vodu dodate malo soli.

Dvorište

Pre nego što počnete da negujete cveće, potrudite se da svi uslovi u bašti budu povoljni, kako bi vaš trud imao efekta. Prvo se pobrinite za korov koji može onemogućiti pravilan rast cveća, ali i naružiti izgled vašeg dvorišta. Ukoliko ga primetite u pukotinama baštenskih staza ili trema, polijte ga mešavinom 400 ml proključale vode i 200 g soli. Da biste se oslobodili mrava u dvorištu i oko temelja kuće, u blenderu napravite glatku smesu od 200 ml tople vode i narandžine kore. Smesu sipajte na mesta  gde ste primetili da se mravi skupljaju.

Ako i vi volite cveće, sigurni smo da će vam neki od ovih saveta biti od pomoći. Podelite sa nama vaše druge isprobane „trikove“ za negu cveća. J            

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogući ili onemogući veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!