Kako da...

Kako da uzgajate sobne biljke

Iako se nekad čini da hladnim danima nema kraja, proleće se često nenametljivo pojavi i unese dašak vedrine u svačiji život. Buđenje prirode pruža i ljudima nekakvu novu, svežu energiju i želju da se započne sa nekim novim aktivnostima, hobijima i iskustvima. Ako planirate da „osvežite“ svoj dom i učinite da procveta i pre prolećnih dana, pravo je vreme da se posvetite uzgajanju sobnih biljaka, koje će oplemeniti svaki prostor. Ne sumnjamo da će se i vaši članovi porodice obradovati novoj, prirodnoj dekoraciji. Zato zakuvajte vašu omiljenu domaću kafu i pogledajte savete koji će vam pomoći da na pravi način obezbedite potrebne uslove za uzgajanje biljaka u vašem domu.

Dovoljna količina vode - Većini sobnih biljaka odgovara da budu malo više suve nego vlažne, zato treba voditi računa da ne dođe do prekomernog zalivanja. Neophodno je da im obezbedite dovoljno vode da bi se tlo održalo vlažnim. Polako sipajte vodu u zemlju, sve dok ne iscuri iz drenažnih rupa na dnu saksije. Zalivanje se preporučuje jednom ili dva puta nedeljno, a manje tokom zimskih meseci. Jednostavan način da proverite da li je vašoj biljci potrebna voda, jeste da pritisnete prstom duboko u zemlju. Ako se oseća suvim, onda je to znak da je vreme za zalivanje.

Temperatura, vlažnost i ventilacija – Tokom hladnijih dana, kada se koristi grejanje, biljke ne treba stavljati blizu izvora toplote. Promaja i nagle promene temperature u prostoriji im ne odgovaraju, zato je bitno održati optimalnu temperaturu od oko 20 stepeni. Takođe, važno je obezbediti potreban nivo vlažnosti vazduha. Nekim vrstama je potrebno 40, a nekim i veći procenat vlažnosti. Da bi je omogućili u potrebnoj količini, pored grejnih tela postavite posudu sa vodom. Za ostale sobne biljke kondenzacija koja se predugo zadržava na lišću može biti štetna, zbog čega je pravilan protok vazduha presudan. Postavljanje ventilatora u blizini sobnih biljaka za cirkulaciju vazduha može uticati na isparavanje viška vlage i sprečavanje nakupljanja prašine na lišću.

Svetlost – Koliko je veliki uticaj svetla na zdrav i snažan razvoj biljke, a i vršenje procesa fotosinteze, često se može zaključiti po smeru rasta - mnoge rastu u pravcu potrage za istim. Ukoliko biljka dobija dosta svetla, njen rast je zbiljeniji i snažniji, a lišće zelenije. Međutim, potreba za svetlošću je veoma različita kod pojedinih biljaka. Većem broju odgovara indirektna, a ne direktna svetlost. Dok se neke osećaju kao ”kod kuće” na senovitom mestu, drugima je za rast potrebno veoma osvetljeno mesto.

Zemljište - Kvalitetno zemljište za saksije pomaže rastu korena biljaka, pružajući idealan balans ishrane, količine vazduha i apsorpcije vode. Preporuka je da koristite đubrivo za snabdevanje hranjivim sastojcima. Da biste postigli održiv, zdrav rast biljaka u zatvorenom, redovno dopunjavajte hranljive sastojke u zemljištu za sakupljanje. Đubrenje biljaka preporučljivo je jednom mesečno kada rastu ili cvetaju. Tokom zimskih meseci kada biljke obično miruju, prihvatljivo je smanjiti ili pauzirati režim đubriva. Baštenski centri prodaju generičko zemljište za saksije, ali kad god je to moguće, birajte ono koje je specifično određeno za vašu sobnu biljku.

Posuda/saksija - Prilikom izbora odgovarajuće posude za vašu biljku, uzmite u obzir materijal, veličinu i sposobnost odvodnje a važno je da poseduje dno koje omogućava drenažu. Koristite posudu proporcionalnu veličini biljke (ne više od nekoliko centimetara širi u prečniku od mase korena). Jednom kada biljka preraste svoj dom, možete je presaditi u veću saksiju. Plastične posude su lagane, što ih čini idealnim za upotrebu u visećim korpama ili na zidnim policama. Glinene saksije su takođe dobar izbor, a često se koriste za biljke koje su pozicionirane na terasi ili u dvorištu.

 

Podelite sa nama u komentaru da li ste već odabrali biljke koje biste voleli da uzgajate u svom domu.

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogući ili onemogući veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!