Kako da...

Kako da spremate jaja kao eksperti uz pomoć nekoliko malih trikova

Gotovo je nemoguće zamisliti da se u vašem frižideru u svakom trenutku ne nalazi makar par jaja jer se ona smatraju jednom od osnovnih namirnica u svakom domaćinstvu. Ujedno je gotovo nemoguće zamisliti i odlazak u prodavnicu ili na pijacu, a da se jaja ne nalaze na listi za kupovinu. Razlog tome je velika mogućnost upotrebe ove namirnice u ishrani i mnogim receptima.

Jaja su nezamenljiva u testima, daju punoću ukusa kolačima i umacima, ujedno, daju i finu teksturu, povezuju mleveno meso, upotrebljavaju se za pohovanje, prženje, pečenje,… Pored toga, mnogim ljudima dan počinje uz savršen miris i ukus sveže mlevene kafe i doručkom u kome su glavni sastojak jaja, pripremljena na puno različitih načina. Sve ovo je razlog iz koga vam donosimo savete i trikove uz pomoću kojih ćete spremanje jaja podići na „viši“ nivo. Nivo eksperta!

Odvajanje i mućenje belanaca

Odvajanje belanca od žumanca za one manje iskusne može predstavljati težak posao, zar ne? Ipak, za to postoji trik. Ako vam je potrebno samo belance, probušite iglom rupicu na obe strane jajeta i belance će izaći, a žumance će ostati sveže u ljusci. Isti rezultat ćete dobiti ako jaje razbijete iznad levka i sadržaj sipate kroz njega.
Mućenje belanaca na prvi pogled izgleda kao jednostavan zadatak, ali i on ima svojih skrivenih poteškoća za koje postoje mali trikovi, zlata vredni. Ako vam ne polazi za rukom da iz prve umutite čvrst sneg od belanaca, pomoći će posuda sa ključalom vodom. Mutite u posudi koja je na pari i ubrzo će sneg od belanaca biti besprekorno čvrst. Da biste lakše umutili jaja za torte ili kolače, a i da bi pecivo bilo ukusnije, posebno mutite belanca, a posebno žumanca, pa ih onda sjedinite.

Mali trikovi za prženje jaja

Ako jaja na oko pržite na maslacu, da se ne bi zalepila za tiganj prvo istopite maslac, pa pospite malo brašna i odmah razbijte jaja. Ako pak želite da omlet bude sočan, prilikom mućenja za svako jaje dodajte kašičicu vode i kašičicu mleka. Pržite na tihoj vatri da bolje naraste.
Da li ste znali da jaja na oko možete pržiti i na kiseloj vodi umesto na ulju? Ovako pripremljena jaja sadrže mnogo manje masnoće od spremanja na ulju i odlična su ako pokušavate da smanjite unos masti i ulja usled dijete ili jer vam je to preporučio doktor.

Kako najlakše da oljuštite skuvano jaje

Još jedan od problema predstavlja i kada ujutru, pospani, pokušavate da oljuštite jaje i doručkujete pre započinjanja svih dnevnih obaveza. Ovaj problem ćete rešiti ako u vodu u kojoj se bare jaja dodate kašiku soli, dok pospanost možete da pobedite šoljicom sveže mlevene kafe. Kada su jaja skuvana, prelijte ih hladnom vodom jer će i to pomoći da ih lakše oljuštite. 

Proverite da li je jaje sveže

Donosimo vam i dodatni savet vezan za čuvanje jaja i proveru njihove upotrebljivosti i svežine. Ukoliko imate jaja koja vam dugo stoje u frižideru, a niste sigurni koliko dugo, lako je proveriti da li su još uvek pogodna za upotrebu. Jednostavno sipajte vodu u činiju, dodajte malo soli i jaje stavite u nju. Ako se jaje spusti na dno znači da je sveže, a ako pluta onda je staro i nije pogodno za upotrebu.

Da li je jaje i u vašem domaćinstvu nezaobilazan sastojak mnogih obroka? Da li znate neke zanimljive kulinarske trikove sa jajima koje biste podelili sa nama?

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogući ili onemogući veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!