Kako da...

Kako da pripremite svoj automobil za hladne dane koji su pred nama

Nakon dugog i toplog leta stigla nam je prava jesen. Upravo je ovo pravo vreme da svoj automobil pripremite za hladniji deo godine. Za vaše prevozno sredstvo, najteža su hladna jutra, kada su temperature najniže. Svi oni koji su pripremu za zimu zaboravili, toga obično postanu svesni tek kad zakasne na posao zbog toga što nisu uspeli da pokrenu svoj automobil. Postoji više razloga zbog kojih se ovakav scenario može desiti svakome, pa je zato uvek dobro misliti na vreme i na taj način izbeći ovaj scenario.

U nastavku vam donosimo nekoliko saveta za pripremu automobila za hladne dane koji su pred nama.

Prvi i osnovni savet je da pripremite svoj automobil za zimsku vožnju u skladu sa najgorim vremenskim uslovima koje možete očekivati u svojoj okolini. Ono što je sigurno je da će zima i hladni dani pronaći svaku slabost u mehanici koju ste možda prevideli i napraviti vam nepotrebne probleme.

Pre svega, proverite antifriz. Sistem za hlađenje jedna je od najvažnijih komponenti u radu motora, pa je jako važno proveriti stanje antifriza. Manjak ove tečnosti, odnosno njegova slaba koncentracija prilikom niskih temperatura mogu uzrokovati smrzavanje tečnosti u bloku motora, što za posledicu ima njegovo pucanje. Prosečan vek trajanja antifriza je oko tri godine. Zato, svratite do svog majstora ili prodavnice auto delova, gde vam stručna lica mogu pomoći u merenju koncetracije antifriza i eventualnoj promeni istog.

Uverite se da vaš sistem grejanja radi ispravno i da nigde ne curi, da ventilator radi i da odmrzivač prozora funkcioniše. Ovo su osnovne stvari potrebne za bezbednu vožnju tokom hladnih zimskih dana.

Pregledajte brisače i zamenite ih ako su istrošeni ili su očvrsli. Tokom leta se brisači ne koriste često, pa se ne može prevideti njihova dotrajalost. Takođe, zamenite tečnost za čišćenje vetrobranskog stakla onom u koju je dodat antifriz i koja je predviđena za niske temperature. Na ovaj način ćete osigurati da ne dođe do smrzavanja tečnosti i pucanja posude u kojoj se ona čuva.

Proverite akumulator, njegovu snagu i način rada. Ukoliko ste imali problema prilikom paljenja automobila tokom leta, sigurno je da će tokom zime taj problem biti još izraženiji. Prosečni životni vek akumulatora je pet godina, pa samim tim vam i to može biti odrednica za njegovu zamenu. Ispravan akumulator će vam omogućiti da bez brige pokrenete automobil u hladnim jutarnjim satima i tako pomoći izbegnete nelagodnosti koje ova situacija može doneti.

I za kraj, kvalitetne i dobre zimske gume su garant sigurnosti. Prema Zakonskoj regulativa u Republici Srbiji, zimske gume sa odgovarajućom dubinom šare potrebno je postaviti na automobil 1. novembra. Ukoliko vas u garaži čekaju gume koje ste prethodne godine koristili tokom zime, proverite da li je njihova šara u skladu sa propisima i da li imaju dovoljnu elastičnost koja omogućava sigurnost na putu. Nakon toga zakažite termin kod svog vulkanizera i promenite gume na vreme.

Da li vi sami proveravate automobil pred zimu ili tom prilikom posećujete majstora? Napišite u komentaru kako ovaj proces teče kod vas i da li redovno obavljate provere.

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogući ili onemogući veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!