Kako da...

Kako da na efikasan način uklonite alergene iz kuće?

Kada se pojave alergije, simptomi su razni, u rasponu od svraba očiju i curenja nosa do težih reakcija kao što su otežano disanje ili stezanje u grudima. Imajući u vidu da nije nimalo jednostavno izbegavati alergene koji se nalaze svuda oko nas, potrebno je da ih na pravilan način uklonimo. Kada su u pitanju alergeni iz prirode, najefikasnije ćete se zaštititi ukoliko odeću koju ste nosili napolju operete odmah po povratku kući. Međutim, vaš dom takođe može skrivati „neželjene goste“ poput prašine, grinja, plesni ili dlaka, ukoliko imate kućnog ljubimca.

Kako biste sebe i svoju porodicu zaštitili od mogućih alergija, važno je pronaći izvore alergena i održavati kuću čistom što je više moguće.

Mesta na kojima su alergeni prisutni u kući

Vlažne i mračne prostorije, tekstil, posteljina, dušeci, plišane igračke, zavese, tepisi, ostave, klima uređaji ili mašine za veš, samo neka od mesta gde se grinje i alergeni „kriju“.

Iako se čini da su gotovo svuda, nemojte biti obeshrabreni jer postoje načini za upravljanje ovim nepoželjnim gostima kojih ima u svakom domu. Evo nekoliko mesta od kojih možete krenuti za početak.

Klima uređaji

Filteri unutar klima uređaja su pravljeni tako da prikupljaju najveću količinu krupnih čestica, među kojima su i alergeni, iz spoljne sredine. Samim tim postaju mesto i leglo velikog broja ovih čestica unutar kuće.

Zato je bitno redovno čistiti filtere klima uređaja, sredstvima posebno namenjenim za to, i na taj način umanjiti rizik od negativnih reakcija. Takođe, na tržištu se mogu pronaći i posebni antialergijski filteri za klima uređaja koji pružaju dodatnu zaštitu i obezbeđuju čist vazduh.

Spavaća soba kao jedan od najvećih staništa alergena u kući

Spavaće sobe su idealno mesto za alergene. Prašina se skuplja na velikim komadima nameštaja, ali i ispod njih. Stalnim kretanjem kroz spavaću sobu, pomeranjem odeće unutar ormara i fioka pokrećemo alergene koje i udišemo. Takođe, dušeci, tapacirani nameštaj ili tkanina od bilo kog materijala savršeno su okruženje za grinje i prašinu. Zato evo nekoliko saveta kako da se izborite sa alergenima u spavaćoj sobi.

Za početak, bilo bi najbolje da koristite jastuke i prekrivače za dušeke koji blokiraju alergene i često perete posteljinu u vodi na ili iznad 90 stepeni kako biste ubili grinje. Čak i ako stavite jastuke u sušilicu na 30 minuta na visokoj temperaturi, možete ubiti grinje.

Sunčeva svetlost takođe može uništiti grinje. Jednostavnim izlaganjem posteljine ili tepiha sunčevoj svetlosti, većina grinja može se eliminisati uz pomoć UV zračenja. Redovno usisavajte tepihe, prostor ispod kreveta i ormara i izbegavajte da kućne ljubimce puštate u svoju spavaću sobu.

Održavanje drugih prostorija ukući

Takođe, pokušajte da ograničite upotrebu industrijskih sredstava za čišćenje, pesticida i osveživača vazduha kada čistite svoj dom i koristite prirodna rešenja.

Preporuka stručnjaka je da vazduha unutar kuće ima procenat vlažnosti od 30 do 50 odsto. Međutim, veliki procenat vlage, materijali oštećeni u vodi i vlažne površine mogu postati plodno tlo za bakterije, insekte i plesan. Plesni je potrebna voda da raste i razmnožava se ispuštanjem svojih spora u vazduh. Spore mogu lako da se kreću po vašoj kući i pronađu pogodno okruženje za rast i proizvodnju još veće količine ovog alergena. Mogu se sakriti ispod poda ili iza zidova, na mestima koja su manje dostupna i nije ih moguće videti golim okom. Zato su od velike važnosti dobra cirkulacija vazduha i održavanje preporučenog procenta vlažnosti. Frižider je jedno od mesta u kome se nakuplja velika količina vlage, što može podstaći razvoj plesni, pa se pobrinite da obrišete suvišnu vlagu. Uz to, bacajte uvek ostatke hrane. Prilikom čišćenja frižidera obavezno uklonite police i fioke, zatim ih temeljno prskajte kao i unutrašnjost frižidera, rastvorom sirćeta i vode.

Na koji način se vi borite sa alergenima u kući? Da li imate još neki dodatan savet? Ukoliko imate, napišite u komentaru.

Povratak

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možeš da postaviš njihova ograničenja. Više informacija potraži u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogući ili onemogući veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve U redu!