NAJUKUSNIJI POTAŽI - SAVRŠEN DETOKS POSLE PRAZNIKA

Nakon uživanja u obilju raznoraznih prazničnih specijaliteta, vašem organizmu je sigurno potrebna pauza od visokokaloričnih obroka. Naravno da je u redu dati sebi oduška, pogotovo u danima praznika i odmora, ali je isto tako važno uvrstiti i zdrave obroke na nedeljni meni. Zbog toga, pripremili smo za vas recepte za pripremu nekoliko vrsta potaža od povrća, koji se brzo i lako spremaju, a pritom su veoma zdravi i ukusni. Pre nego što krenete u nabavku potrebnih sastojaka, skuvajte vašu omiljenu sveže mlevenu kafu kako biste bili spremni i motivisani za kulinarske majstorije.
POTAŽ OD POVRĆA:
Sastojci:
1 krompir
malo kukuruza
2 šargarepe
1 celer
malo maslinovog ulja
50 g graška
so, biber
1 kašika kisele pavlake
Priprema: Povrće operite, ogulite i iseckajte na kockice. Stavite sve zajedno u šerpu, nalijte vodom i kuvajte na laganoj vatri dok ne omekša. Posolite i začinite po ukusu. Deo povrća propasirajte štapnim miskserom ili izblendirajte, i vratite na vatru da prokuva, a deo povrća ostavite po strani. Kad potaž prokuva, dodajte kiselu pavlaku, ostatak povrća, malo maslinovog ulja i promešajte.
Savet: Ovaj potaž možete praviti od raznog povrća, u zavisnosti od sezone ili onoga što volite.
POTAŽ OD BROKOLIJA:
Sastojci:
400–500 g brokolija
150 g karfiola
malo putera
250 ml pavlake za kuvanje
sok od 1 isceđenog limuna
so
Priprema: Očistite i operite brokoli i karfiol, stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte dvadesetak minuta, dok ne omekšaju. Operite limun i narendajte koru, a potom iscedite sok od limuna. Kad se povrće skuva, procedite ga, ali ostavite deo vode u slučaju da biste mogli da je dodajete u potaž, ako bude pregust. Povrće izmiksajte štapnim mikserom i dodajte pavlaku za kuvanje, zatim kuvajte nekoliko minuta. Nakon toga, dodajte limunov sok, rendanu koru i malo putera.
Savet: Umesto pavlake za kuvanje možete koristiti i kiselu pavlaku ili mleko (u mleko dodajte malo brašna).
POTAŽ OD BUNDEVE:
Sastojci:
1,5 l vode
400 g bundeve (iseckane na kockice)
3 šargarepe (iseckane na kolutiće)
2 glavice crnog luka
so, biber
svež persun
2-3 čena belog luka
Priprema:
Bundevu, šargarepu, luk i krompir stavite u lonac sa 1,5 litar vode i kuvajte 20-25 minuta. Nakon toga, ocedite malo više od polovine vode iz šerpe (u kojoj je ostalo kuvano povrće). Uzmite štapni mikser i propasirajte povrće da dobijete gustu masu (ako nemate štapni mikser, iscedite povrće pa ga izblendirajte). Vratite lonac na šporet i dodajte so i biber. Čim provri, kuvajte jos 2 minuta, skinite sa ringle, dodajte iseckan sveži persun, beli luk i sve dobro izmešajte.
Savet: Po želji, možete dodati pavlaku, krutone, kockice sira...
Podelite sa nama u komentaru koji od potaža je vaš favorit, i da li ste možda koristili neke druge vrste povrća za pripremu.
Povratak