Miloš Nikolić
FOTO
Tijana Cvetanović je moje prva komšinica. Upoznali smo se sasvim slučajno, na Nisvill jazz festivalu. Počeli da se družimo, izlasci, provodi do kasno u noć, putovanja, a danas ne samo da smo prve komšije već i najbolji prijatelji. Džezere prati izreka ,,Jazz je način života,, tj. improvizacija, upravo to mogu reći i za nju. Ona je neverovatna, maštovita i inovativna. Oboje volimo tikvice, ali i izazove. Tikvice na 1001 način. Kad god imamo povoda za slavlje na redu je "izazov bff". Izazov se sastoji u zadatim namernicama i pripremi ručka. Ako bih trebao da izdvojim recept koji je tako poseban onda je to musaka od tikvica, koju je spremila kada se vratila iz Stokholma. To je bilo naše prvo šestomesečno razdvajanje za 8 godina poznansta. Upravo musaka od tikvica je naše tradicionalno jelo koje nas spaja tri godine unazad, svaki put kada se rastanemo i ponovo sastanemo. Recept ide ovako: u manjoj tepsiji prečnika 28cm potrebno je 500g tikvica (ne ljuštiti, isečene na kolutove); nadev - 300g mešano mleveno meso, so, biber, bosiljak, 2 čena belog luka, 2 manje glavice crnog luka, malo ulja. Ređati red tikvica, nadev, red tikvica. Za preliv razmutiti 2 jaja, kisela pavlaka, 4 supene kašike, malo soli. Peći na 200 stepeni oko 60-90min. I sve to raditi s ljubavlju i u dobrom raspoloženju. Videćete, ne može ispasti loše!