Tatjana
FOTO
MADJARSKI FONTOŠ KOLAČ Živim u selu gde je većinsko stanovništvo Madjarske nacionalnosti.Oni kao i svi mi imaju svoje običaje.Jedan od tih običaja je kada prave svadbu obavezno prave i Fontoš kolač.Svadba je obično subotom a Fontoš se pravi u četvrtak dva dana pred svadbu.Sakupi se nekoliko žena i one zajedno u Zadružnoj pekari naprave 200-300 kolača,zavisi od veličine svadbe .Testo umesi mašina a one posle ručno oblikuju kolač. Posle se Fonotoš razvozi traktorom tako što se sakupi omladina uglavnom su to drugovi i drugarice budućih mladenaca ,oni okite traktorsku prikolicu krep papirom i raznim ukrasnim trakama i tako svi zajedno sa fontoš kolačima u prikolici,obilaze selo uz muziku i dele kolač svim zvanicama a dobije kolač i onaj ko nije pozvan na svadbu a samo se poznaje sa budućim mladencima ili njihovim roditeljima.Tako sam i ja par puta dobila Fontoš od poznanika iako nisam bila pozvana na svadbu.Na žalost i ovaj običaj kao i mnogi drugi polako iščezava,sve se redje vidja četvrtkom okićena traktorska prikolica puna Fontoš kolača.Moja komšinica je nekoliko puta učestvovala u pravljenju kolača za svadbu a često pravi i kod kuće pa mi donese da se zajedno uz kaficu zasladimo.,i ja sam poželela i sama da ga napravim. Rozikaneni (u prevodu sa madjarskog-tetkaRozika)mi je dala recept .Svidja mi se kako je uspeo ,to je taj ukus.Iako sam ja Srpkinja a ona Madjarica mi jako lepo živimo,ona mene uči da spremam Madjarska jela a ona čak i nesto od mene nauci o Srpskoj kuhinji (i ako je dosta starija).1 kg brašna 1 komad kvasca 500 ml mleka 1 čaša(od jogurta)šećera 100 g masti 100 g margarina 1 mala kašikica soli pola male kašikice mlevenog bbera 1 kesica mlevenog karanfilića Za preliv 1 čaša šećera pola čaše vode 1 kašika ulja Za premazivanje 1 umućeno jaje PRIPREMA Od ukupne količine mleka odvojiti malo pa sa kašikicom šećera staviti kvasac da uskisne. U ostatak mleka staviti šećer pa ga ugrejati da bude mlako.Mešati da se šećer istopi. Mast i margarin dobro izraditi viljuškom da masa postane kompaktna. U posudu za mešenje staviti pola količine brašna dodati,umućen margarin i mast,mleveni biber,mleveni karanfilić,so ,nadošli kvasac i mleko sa šećerom..Postepeno dodavati ostatak brašna pa umesiti testo. Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči.Onda ga podeliti na devet delova.Svaki deo razvući u dugačku traku.Za jedan kolač potrebne su tri trake.Jednu samo uvrteti smotati je u krug a druge dve umotati jednu oko druge pa je staviti u krug sa unutrašnje strane one prve.Ja sam od ove količine napravila tri kolača a može se napraviti više ili manje zavisi koju veličinu kolača želimo.Ostaviti u tepsiju na pak papir,premazati umućenim jajetom pa ostaviti tako da odmori još 15 minuta. Nakon toga staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta. Za to vreme u posudu staviti šećer vodu i ulje.Nije potrebno da se kuva samo treba mešati da se šećer lepo istopi u vodi. Gotov kolač dok je još vruć premazati prelivom sa svih strana pomoću četkice pa ga ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.