Predrag Komarac
FOTO
Exploziv torta Torta koju smo napravili moja komšinica Nataša Čeperković i ja. Uživamo u pripremanju iste. Tortu bih opisao u dve reči: rapsodija ukusa. Ovom prilikom želimo da naš recept podelimo sa vama. Vreme pripreme: 60 minuta Težina pripreme: Zahteva određeno umeće Potrebni sastojci: Patišpanj: 4 jaja 4 kašike šećera 3 kašike brašna 1 kašika C kakaoa Ostali sastojci: 1/2 čokoladnog mleka 250 g margarina 250 g šećera u prahu 1/2 l kisele pavlake 300 g mlevenog keksa 400 g C šlag krema ili baze Priprema: Ispeći tri kore. Pečene kore natopiti sa 1/2 l čokoladnog mleka (mleko podeliti na tri dela). Fil: Margarin od 250 g pomešati sa 250 g C šećera u prahu i 1/2 l kisele pavlake. Ovo mutiti viljuškom i u to dodati kutiju mlevenog keksa (300 g). Sve dobro sjediniti i filovati tortu. Posebno umutiti 400 g C šlag krema ili baze, pa zatim filovati sledećim redom: kora - fil - šlag (baza), i tako 3 puta do kraja. Tortu dekorisati po želji. Savet: Neka vam svi sastojci budu na sobnoj temperaturi. Izvadite ih iz frižidera bar pola sata ranije. Osim onih za koje u receptu piše da treba da budu dodatno ohlađeni ili ugrejani. Kada pečete koru za tortu koja treba da naraste dovoljno da može da se preseče na dva, pa čak i tri dela, obložite je alu-folijom i vlažnom krpom. Alu-foliju presavijte ili isecite na širinu tepsije i isecite je tako da bude dovoljno dugačka koliki je spolnji obim posude. Onda je uvijte u vlažnu krpu i sve to zajedno obmotajte oko tepsije. Dobro zavežite krajeve krpe i stavite u pećnicu. Ovako će se kora ravnomerno peći i porasti dovoljno da od nje može da se napravi više tankih kora. Autor recepta: Predrag Komarac Komšinica iz priče: Nataša Čepereković