Otkrij savršenu kafu

Ground coffeeRight leaf illustrationSecond bean illustrationThird bean illustrationFourth bean illustrationFifth bean illustrationSixth bean illustrationFirst bean illustrationSveža mlevena kafa
Sveža mlevena kafa
Ground coffeeRight leaf illustrationSecond bean illustrationThird bean illustrationFourth bean illustrationFifth bean illustrationSixth bean illustrationFirst bean illustrationBlack ’n’ Easy
Black ’n’ Easy
Ground coffeeRight leaf illustrationSecond bean illustrationThird bean illustrationFourth bean illustrationFifth bean illustrationSixth bean illustrationFirst bean illustrationInsta Grand
Insta Grand

#hajmonakafu

#Fun #Recept #Kviz ##DidYouKnow #I miris i ukus #hajdedaimamovremenaPogledaj sve
Magija Perua u šoljici kafe!
#DidYouKnow

Magija Perua u šoljici kafe!

Upoznaj Grand Kafu

Tajna savršene šoljice kafe ili 5 koraka do najbolje sveze mlevene kafe

Domaća kafa je veoma važna u našoj kulturi - njom započinjemo dan, bez nje ne možemo zamisliti viđanje s prijateljima ili porodicom, ali ni pauze na poslu. Međutim, iako ukus i aroma, posebno kod pripremanja sveže mlevene kafe, dosta zavise od umešnosti onoga ko je priprema, za vrhunski ukus je pre svega potrebno da kafa bude dobrog kvaliteta. Otkrivamo vam 5 koraka koji dovode do najbolje sveže mlevene kafe!

Plod kafe

Da li ste znali da kafa raste na žbunu ili drvetu roda kafe, a da njeni cvetovi mirisom podsećaju na jasmin? Plod drveta kafe se naziva čeri ili trešnja. –U početku procesa sazrevanja ploda on je zelene boje, ali brzo boju menja u žutu, a na kraju i u tamno crvenu. Tamno crvena je znak da je plod kafe sazreo, i da se može brati, i tu nastupa važan momenat: tajna dobre kafe, kažu specijalisti, dosta zavisi i od toga koliko se ona pažljivo bere. Naime, isto drvo kafe, ili čak grana, mogu nositi nezrele, zrele ili prezrele plodove, pa je ručno branje najbolji način da se osigura vrhunski kvalitet berbe. 

coffee beans before roasting

Odabir zrna kafe

Ukus kafe svakako zavisi od samog načina pripreme, ali u stvari u najvećoj meri zavisi od kvaliteta zrna. Profesionalni degustator Grand kafe Ilija Đurić kaže da pre prženja proučava svako zrno sirove kafe, koje potom prati tokom prženja i mlevenja. „Moj zadatak je da obezbedim idealnu mešavinu sastojaka koji će se naći u svakoj šoljici Grand kafe. Fokusiran sam da izoštrim svoja čula i procenim kvalitet zrna – osetim uravnoteženost slatkoće i kiselosti, snažniji i gorči ukus, izbalansiranu aromu, jačinu i punoću ukusa... To se nije menjalo u poslednje dve decenije, koliko sam u ovom poslu“, otkriva Ilija.

beans

Dobra kafa je uvek istog ukusa 

Tokom prženja kafe zrna se uvećavaju skoro 100 odsto, razvija se stotine aroma i gotovo sekunda prženja, od predviđenog vremena, promenila bi ukus omiljenog napitka. Proces prženja je automatizovan, što znači da su podešeni svi parametri, međutim, neophodno je izoštreno čulo pržioničara, kojeg nijedan kompjuter ne može zameniti. Njegov posao je da proceni savršeni trenutak kad je kafa spremna za pakovanje, čime Grand kafa nikad ne menja svoj ukus. Jednostavno – uvek je savršena, baš kao i prvi put kad ste je probali.

coffee beans

Značaj mlevenja: hladno ili na kamenu

Za konačan ukus prave domaće kafe je, u poređenju sa svim drugim vrstama, od najveće važnosti da bude fino samlevena. Samo kad provučemo kašiku kroz sveže mlevenu kafu, možemo da procenimo kvalitet po tome da li je ona grubo ili ujednačeno mlevena. Postoje dva načina mlevenja zrna kafe: standardno, odnosno hladno mlevenje, kojim se dobija samleveno zrno čije delikatne i jedinstvene arome ostaju nepromenjene, i mlevenje na kamenu, koje je nešto specifičnije. Kameni mlinovi, naime, sadrže jedan stacionarni i jedan rotacioni kamen, između kojih se ubacuje kafa. Zbog velikog broja obrtaja među kamenjem, tokom ovakvog mlevenja razvija se visoka temperatura, tako da zrno u suštini prolazi kroz još jedan ciklus zagrevanja. Zato temperatura u ovom procesu mora biti strogo kontrolisana, pa je dugogodišnje iskustvo pržioničara zaista važno. 

Za proizvodnju Grand kafe, koristi se upravo ovaj tip mlevenja, a uz prave poteze majstora, vaša omiljena domaća kafa ima dobro poznat miris koji ispunjava, svežinu koja budi, bogatstvo aroma i ukus koji traje.

ground coffee

Aromu vaše omiljene kafe čuva pakovanje 

Pakovanje kafe je veoma važno u očuvanju njene arome, jer je mogu da narušiti kiseonik i vlaga. Zato, prilikom kupovine kafe, proverite da li je ambalaža dobro zatvorena i bez oštećenja, a posebno obratite pažnju na varove na pakovanju. Osim toga, na deklaraciji potražite informaciju da li je pakovano u zaštitnoj atmosferi, jer samo tako će kafa ostati sveža čak i godinu dana nakon pakovanja. Sve ove uslove, uverićete se, ispunjava svako pakovanje Grand kafe.

I za kraj, imamo jedan “bonus” savet za vas, a to je da se tajna ukusa krije na pakovanju kafe, i veoma lako možete izabrati onaj koji vam odgovara. Svaki put kada kupujete Grand kafu, pogledajte njeno pakovanje i otkrićete tajnu širokog spektra ukusa ove sveže mlevene kafe. Iako kafu u kesici ne možete probati u prodavnici da biste procenili da li vam se dopada, potrebno je samo da gledate broj „obojenih“ zrna kafe na pakovanju, koja označavaju stepen uprženosti i aromatičnosti kafe. Tako se možete opredeliti za nežnu i aromatičnu Grand Aromu, omiljenu Grand kafu Gold, intenzivnu Grand kafu Strong ili superiornu Grand DeLuxe. Odaberite omiljenu sveže mlevenu kafu, i prepustite se užitku u mirisu i ukusu baš po vašoj meri.

grand kafa coffee packaging