Otkrij savršenu kafu

Ground coffeeRight leaf illustrationSecond bean illustrationThird bean illustrationFourth bean illustrationFifth bean illustrationSixth bean illustrationFirst bean illustrationSveža mlevena kafa
Sveža mlevena kafa
Ground coffeeRight leaf illustrationSecond bean illustrationThird bean illustrationFourth bean illustrationFifth bean illustrationSixth bean illustrationFirst bean illustrationBlack ’n’ Easy
Black ’n’ Easy
Ground coffeeRight leaf illustrationSecond bean illustrationThird bean illustrationFourth bean illustrationFifth bean illustrationSixth bean illustrationFirst bean illustrationInsta Grand
Insta Grand

#hajmonakafu

#Fun #Recept #Kviz #I miris i ukus #hajdedaimamovremenaPogledaj sve
Koliko nas dobro poznaješ?
Kviz

Koliko nas dobro poznaješ?

Upoznaj Grand Kafu

Kafa koja ispunjava sva vaša očekivanja

Bezbroj puta smo čuli ili izgovorili – ne mogu da zamislim dan bez domaće kafe. Od svake šoljice kafe očekujemo i zahtevamo da ima onaj miris i ukus na koji smo navikli, jačinu koja nam je nekada preko potrebna i kvalitet koji nam obezbeđuje vrhunsko uživanje.

Da, to je ta šoljica koja nas ujutru budi, pri prvom gutljaju daje energiju, puni baterije za novi radni dan, a popodne pruža trenutak pravog uživanja. U svakom pozivu na kafu se krije i želja za razgovorom i zbližavanjem sa drugim ljudima. To je poziv na pauzu sa kolegama ili poziv na druženje sa prijateljima. Svaka ispijena šoljica kafe sa dragim ljudima nam donosi trenutke opuštanja, razonode i uživanja. 

Sve to je samo delić onoga što očekujemo od omiljenog napitka. Kada izostavimo sve ove lične osećaje i očekivanja koji su neminovni kada je kafa u pitanju, da li ste se ikada zapitali šta je sve potrebno da bi se u našoj šoljici našla savršena kombinacija ukusa? Ona zavisi od kvaliteta zrna, stepena uprženosti, aromatičnosti i veštine majstora koji je priprema, kao i od samog pakovanja u kome se nalazi pre nego što je zakuvamo u džezvi i sipamo u omiljenu šolju. 

Kvalitetna kafa je i ona u čijem pakovanju se kriju isključivo zrna kafe, bez raznih dodataka. A samo zrno do proizvodnje stiže sa dalekih plantaža Brazila, Indije, Vijetnama i Ugande, sa kojih se bere kada dostigne svoju punu zrelost, odnosno kada dobije tamno crvenu boju. Tu nastupa važan momenat: tajna dobre kafe, kažu specijalisti, dosta zavisi i od toga koliko se ona pažljivo bere. Najbolji kvalitet se osigurava upravo ručnim branjem. 

coffee bean

Tu svakako nije kraj. Kada savršeno zrno kafe stigne na mesto proizvodnje, vreme je da pržioničar svoje sposobnosti pokaže na delu. Pečenje je proces tokom koga se pojedine arome gube, a druge oslobađaju, a na majstoru je da proceni trenutak kada će sveža mlevena kafa dobiti onaj dobro prepoznatljiv miris i ukus. Da li ste znali da se u jednom trenutku pečenja, čak 800 različitih aroma oslobađa pod toplotom, i svaka od njih doprinosi ukusu i mirisu domaće kafe! 

Za konačan ukus prave domaće kafe je, u poređenju sa svim drugim vrstama, od najveće važnosti da bude fino samlevena. Ovo se postiže na dva načina: hladnim i mlevenjem na kamenu. Mlevenje na kamenu je posebna „majstorija“ jer se zbog velikog broja obrtaja među dva kamena, razvija visoka temperatura koja mora strogo da se kontroliše.  

I na kraju, a svakako ne i najmanje važno, je i način na koji se aroma čuva u kesici u koju je kafa spakovana. Prava ambalaža ključni je zaštitnik omiljenog napitka od njegovih glavnih „neprijatelja“: kiseonika i vlage. 

Kada ovako predstavimo sve faktore koji utiču na savršenstvo ukusa naše omiljene domaće kafe, zaključujemo da samo pojedini proizvođači mogu da ispune naša visoka očekivanja. Emocionalna vrednost koju šoljica kafe ima za svakog od nas je upravo upotpunjena pravim izborom. 

Kada je u pitanju omiljeni napitak kao što je sveže mlevena kafa verujemo da ne pristajete na kompromise po pitanju kvaliteta i onog neodoljivog mirisa i ukusa koji predstavlja deo vaše svakodnevnice!